Ziua Internationala a Sarutului – lucruri pe care nu le stiai despre sarut
6 iulie 2014, ora 15:00, in categoria Aniversari, Diverse, Educatie, Evenimente
Nu numai ca exista Ziua Internationala a Sarutului, dar ea se serbeaza tocmai la data de 6 iulie a fiecarui an, in conformitate cu o hotarare a Organizatiei Natiunilor Unite, adoptata acum doua decenii.
Initiativa a fost a Marii Britanii, unde exista deja in unele regiuni vechiul obicei al sarutului, practicat intr-o anumita zi, intre cei apropiati si cei dragi. Se conidera ca sarutul consfinteste atasamentul reciproc al cuplurilor, informeaza Infoniac.
Desi Ziua Internationala a Sarutului, asa cum a fost ea declarata, nu este atat de spectaculoasa ca alte zile festive, in multe orase ale lumii se organizeaza deja diferite concursuri pe aceasta tema, iar participantii sunt distinsi cu diplome. Iar amatorii sunt bucurosi sa participe.
Sarutul insa nu este un simplu gest. Se pare ca atat barbatii, cat si femeile sunt programati genetic pentru sarut, iar acesta constituie o necesitate fiziologica. S-a dovedit ca, in timpul sarutului, actioneaza in diferite feluri 34 de muschi din zona capului, ceea ce constituie un bun exercitiu fizic.
Daca este practicat cu afectiune, sarutul stimuleaza sistemul imunitar, aducand chiar o anumita contributie la rezistenta organismului in fata infectiilor si mai ales a alergiilor, conform portalului LeMagFemmes.
Mai mult decat atat, prin stimularea secretiei de endorfina si exitocina, sarutul are un efect calmant asupra intregului organism, contribuind la stabilizarea ritmului cardiac si la bunastarea generala. Nu intamplator dupa ce s-a sarutat cu persoana draga, omul simte o stare de satisfactie, multumire si liniste sufleteasca – bineinteles, daca sarutul a fost reciproc savurat.
Nu incape indoiala ca, prin sarut, cuplurile gasesc un mijloc simplu si natural de a-si transmite afectiunea, de a confirma sentimentele si de a crea acel flux de la om la om, care transmite ganduri delicate adesea imposibil de redat in cuvinte.
Cateva bizarerii, mai putin cunoscute, despre sarut
Sarutul nu comunica doar emotiile de la om la om, el transmite si un mare numar de bacterii. Specialistii au stabilit ca 50 de milioane de bacterii trec de la un partener la altul in cazul unui sarut “frantuzesc”, respectiv prelungit si cu atingerea limbii.
Doua treimi dintre indragostiti isi inchid ochii in timpul sarutului, aplecand capul intr-o parte. O fac instinctiv si nimeni n-a reusit sa gaseasca explicatia gestului.
Pe timpul filmului mut, de la inceputul secolului trecut, proiectia uneia dintre pelicule a fost interzisa de autoritati, intrucat protagonistii se sarutau cu adevarat si nu mimau scena sarutului, asa cum fusese regula pana atunci.
Dupa un timp insa cenzura a fost nevoita sa cedeze, dar principalelor case de productie li s-a comunicat ca, in cazul in care sarutul se prezinta repetat in mai multe scene, aceluiasi partener nu i se permite sa sarute decat aceeasi partenera, de fiecare data. A saruta doi parteneri diferiti in acelasi film era considerata o incurajare a adulterului.
Din momentul in care autoritatile puritane au renuntat la pretentiile lor, nu s-au mai turnat filme fara scene cu saruturi. Recordul sarutului pe vremea filmului mut l-a obtinut pelicula “Don Juan”, turnata in 1926: protagonistii se sarutau de 127 de ori. Uite-asa, ca sa moara cenzura de necaz!
SURSA : ziare.com FOTO: amelie.ro AUTOR : NINEL STAMA