DRAJNA SI IMPREJURIMI : Varful Cetatuia(vazut de pe Piscul Domnului-Drajna) si misterul Ramidava

14 iulie 2019, ora 21:00, in categoria Atelier literar, File de istorie, Ninel Stama, Sertarul cu creatii

 

O fotografie realizata de pe Piscul Domnului din Drajna, surprinde pe partea dreapta, in spate, Varful Cetatuia(710 m).
(fotografia a fost facuta primavara, foto Ninel Stama).
Varful Cetatuia se afla pe versantul stang al raului Teleajen, in dreptul localitatii Homoraciu, la limita de nord a comunei Drajna.

Altitudinea absolută a vârfului Cetăţuia de 710m poate nu spune mare lucru, dar o altitudine relativă de circa 300m faţă de împrejurimi, face din locul acesta un bun punct de observare, situat chiar la intrarea celor două vai în zona de munte(Valea Teleajenului si Valea Drajnutei).
In mod cert, de acest lucru au ţinut cont şi  dacii, care au ridicat aici o cetate…
Se presupune că aceasta ar fi cetatea Ramidava de care aminteşte învăţatul grec Ptolemeu (87-165 d. Hr.) în lucrarea sa ,,Geographya”.Presupunerea are la bază si o descoperire despre care oamenii din satul Malu Vânăt vorbesc. Prin 1952, aici ar fi fost descoperite patru piroane de cupru, starnind in ultimii ani, interesul autoritatilor judetene Prahova pentru inceperea cercetarilor arheologice.

O marturisire : cand am facut acesta fotografie si am urcat  pe Piscul Domnului, am simtit o emotie aparte…in miezul zilei, usoara adiere de vant  mi-a adus prin timp mangaierea glasurilor stramosilor nostri daci, locuitorii acestor meleaguri cu peste 2000 de ani in urma…

Deschid larg  fereastra istoriei sa privim cum isi oranduiau munca in cetate, sa le simtim care le erau bucuriile si grijile lor zilnice…
In memoria lor, sa aprindem o lumanare, o lumina vie a vesniciei peste veacuri…
Oare, unde le sunt sfintele lor morminte???

AUTOR : Ninel Stama

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: