Umbre ale trecutului, tulburările emoționale ne pot marca viața și pot cauza boli fizice-Dincolo de ce se poate învăța din cărți

30 ianuarie 2020, ora 08:46, in categoria Atelier literar, Isabela Neagu, Sanatate, Sertarul cu creatii, Sfaturi utile

 

 


-Partea întâi-

Ca să putem trăi mai ușor în prezent, și să ne putem construi un viitor sănătos, trebuie mai întâi, ca noi oameni să facem pace cu trecutul.
O să vă surprindă putin poate, începutul acestei „lecții de viață”, însă o să vă mărturisesc faptul că în prima frază am reușit să surprind ideea dominantă.
V-ați simțit probabil blocați și îngrădiți de sentimente pe care să nu le recunoașteți? Dacă răspunsul dumneavoastră este „da”, atunci merită să citiți următoarele.
Tulburarile emoționale sunt de fapt, dezechilibre ale psihicului nostru accentuate de trecerea timpului. Știinta nu a pus foarte mult bază pe structura psihică și emoțională, însă ea este cea care ne marchează puternic viața. Omul trebuie privit ca un întreg, ca un sistem complex format din mai multe planuri strict ierarhizate, aflate în dinamică. În cercetare, medicina a analizat în primul rând planurile mental-spiritual, și pe cel fizic-material, acestea două sunt bine aspectate în viața noastră cotidiană, însă s-a omis poate, sau altfel spus s-a neglijat planul emoțional, baza celorlalte două. Planul emoțional este cel care generează și înregistrează emoțiile. Un anumit individ este sănătos din punct de vedere emoțional în măsura în care nutrește sentimente pozitive. Degradarea sănătății emoționale se reflectă proporțional într-o stare de profundă nefericire. Dacă cineva dorește să afle cât de bolnav este pe acest plan trebuie să țină cont de sentimentele sale negative: ura, furia, apatia, insatisfacția etc.
În societatea actuala, și chiar în țara noastră, această parte a ființei umane care este și cea mai vulnerabilă este neglijată de sistemul nostru cultural și educațional. În școlile de orice grad se pune accentul pe dezvoltarea planurilor fizic și mental, ignorand sistematic nivelul emoțional. Mai mult chiar, structurile societății noastre actuale par să încurajeze ideea că emoțiile nu există sau că manifestarea lor este un semn de slăbiciune.
Părinții au fost instruiți să-și învețe copiii să-și reprime sentimentele
În multe familii părintii fac greșeala de a-și deprinde copiii să-și reprime emoțiile. De cate ori nu aud copiii comanda: ”nu plânge”! Înca nu s-a înteles că un om trebuie să știe să și plângă în anumite momente, astfel eliberând toate energiile negative acumulate în suflet. În acest fel, se reflectă sănătatea sa emoțională și poate fi scutit de problemele de sănătate și comportamentale ulterioare. Probabil ideea de a ascunde sentimentele a rămas ca o reminiscență a sistemului precedent, unde nu-ți puteai exprima liber trăirile.
Dinainte să ne naștem putem avea o încărcătură emoționala negativă puternică
Traumele emoționale pot surveni în orice moment al existenței, chiar din momentul concepției, ba mai mult chiar experiența ne arată că de multe ori traumele emoționale ale părinților își pun amprenta asupra viitorilor copiii. Trebuie menționat faptul că în momentul concepției celulele, aduc fiecare nu numai informația necesară formării corpului fizic, ci si cea care determină formarea „funcțiilor” mentale și emoționale. Așa cum se nasc copii cu malformați fizice, ființe cărora le lipsesc diferite părti ale corpului fizic, la fel se nasc și copii malformați mental sau emoțional. Aceștia prezintă o lipsă sau o distorsionare a anumitor „organe” ale „corpurilor” mental sau emoțional.
Malformația psihică și emoțională ne scrie destinul…
Și daca toți știm ce înseamnă malformația fizică să ne imaginăm cum se comportă o ființă malformată psihic – o ființă ce nu poate simți iubirea, compasiunea, sau oricare dintre sentimentele pozitive. Și unde poate duce o inteligență deosebită secondată de lipsa sentimentelor și a moralei?
Traumele părinților anterioare concepției sunt foarte importante.
Uneori copiii pot prezenta anumite manifestări negative ale planurilor mental și emoțional nejustificate de experiența lor de viață. Un eveniment din viața tatălui sau a mamei poate explica existeța unei frici manifestate la nivelul emoțional al copilului.

În partea a doua a acestui articol urmează să cititi mai multe despre momentul conceptiei, viața intrauterină, nașterile prelungite și adevărul despre evenimentele prin care au început să se formeze aceste dezechilibre. Așa că vă invit să îmi rămâneți alături.

Autor: Isabela Neagu-psiholog

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: