Umbre ale trecutului, tulburările emoționale ne pot marca viața și pot cauza boli fizice- Dincolo de ce se poate învăța din cărți
31 ianuarie 2020, ora 08:27, in categoria Atelier literar, Isabela Neagu, Sanatate, Sertarul cu creatii
-Partea a II a-
Momentul concepției este crucial…
Starea emoțională a părinților în momentul concepției reprezintî un alt factor ce poate influența dezvoltarea ulterioarî a ființei nou-formate. Un copil conceput în urma unui viol, de exemplu, va purta în subconștient frica și revolta împotriva voinței, resimțite de mamă. Autismul poate fi o boala produsă în timpul unui viol, tradus ca un refuz de a comunica cu lumea prin trăirile mamei sale, percepend-o violentă si ostilă. S-a descoperit și demonstrat faptul că în momentul concepției este necesară o stare emoțională caracterizată numai de sentimente pozitive, de dăruire deplină.
Viața intrauterină, începutul unei noi vieți….
Traumele din timpul vieții intrauterine nu sunt deloc neglijabile, încă din momentul concepției a apărut o nouă ființă vie, capabilă să primească informații din mediul înconjurător. Toate acestea vor fi stocate în subconștient și vor influența comportamentul și trăirile ulterioare ale copilului și mai apoi ale adultului. O spaimă, o mare dezamagire, o pierdere dureroasă resimțite de mamă vor influența negativ copilul. Gândul de a face avort poate fi și el o mare problemă în dezvoltarea emoțională a copilului, putându-se simți toată viața nedorit de către cei din jur.
Atunci când eu m-am născut….
Nașterile prelungite, blocarea copilului în canalul de naștere sau alte astfel de complicații survenite în momentul nașterii, sunt percepute de copil, ca o agresiune, putând genera sufocare, panică, frică de moarte ce poate persista mulți ani. Cine nu cunoaște exemple de copii veniți pe lume dintr-o naștere dificilă prin cezariană sau cu ajutorul forcepsului, copii care luni în șir nu pot fi lăsați nicio clipă singuri, fiind foarte agitați.
Dupa ce am devenit Eu încep adevăratele probleme…
Acum începe adevărata provocare a vieții, atunci când ajunși pe lume începem să acumulăm noi stările conflictuale și dezechilibrele emoționale, pe care neputându-le percepe corect le amânăm pentru perioada adultă, moment în care deja e destul de târziu. În timpul vieții ne confruntăm cu multiple experiențe dureroase care își pot pune amprenta asupra subconștientului nostru. Cele trei idealuri ale vieții noastre trebuie reechilibrate în asa fel încât să ne putem înțelege și împăca, cu partea emoțională a psihicului și în acest fel să putem trăi liberi în prezent, fără a-i marca și pe descendenții noștri.
Toate aceste sentimente au legătură directă cu inteligența emoțională, cea care trebuie să dețină controlul în viețile noastre. Este cunoscut faptul că mulți se ascund în spatele acestor tulburări emoționale pentru a nu-și asuma responsabilitatea în problemele pe care le au. Proiectăm adesea în prezent ceea ce am interiorizat odinioară, blocajele pe care le-am suferit în trecut, descoperim astfel că, vrând-nevrând, ne aflăm deja sub influența unor anumite reprezentări și fantasme ale autorității, competiției, sexualității sau că suntem automat tentați să credem ceva despre un lucru sau o persoană fără a știi prea multe despre ele. În acest fel, transferăm în viața noastră actuală sentimente de iubire, de ură, de teamă, de tristețe care provin din alte momente ale existenței noastre.
În speranța că acum aveți deja un subconștient mai limpede, vă propun ca în urmatoarea nostră întâlnire să descoperim împreună câteva metode de depășire a tulburărilor afective, însă până atunci vă recomand să vă eliberați de tentația de a proiecta asupra prezentului obligații, interdicții, opinii care vă vin din trecut și prin care nu puteți judeca în mod adecvat prezentul.
Autor: Isabela Neagu-psiholog