Tradiţii şi obiceiuri de RUSALII. Ce să faci în prima şi a doua zi

7 iunie 2020, ora 13:00, in categoria MIHAELA DOBRESCU, Sfinte sarbatori

 

 

RUSALIILEsunt denumite, în folclorul românesc Iele, Paraidele, Zâne sau Soimanele. Ele sunt considerate fiinţe cu puteri magice, răzbunătoare, a căror existenţă este plină de taine.

Oamenii ar trebui sa se fereasca de ele, altfel le pot provoca, iar consecintele raman pe viata, conform vorbelor din batrani. De aceea, au aparut tot felul de superstitii si obiceiuri de Rusalii menite sa-i protejeze pe oameni.RUSALII. Inainte oamenii de la sate se fereau sa le rosteasca numele, astfel ca Iele a devenit cel mai popular cuvant la adresa lor si provine, de fapt, de la pronumele personal ele.In traditie se spune ca persoanele care nu respecta sarbatoarea de Rusalii vor fi pedepsite de Iele. Miturile spun ca acestea fie le vor lua mintile, fie le vor lasa schilodite.

n zilele de Rusalii este bine să nu dormi sub cerul liber sau să te duci la fântănă şi este bine ca noaptea să nu te prindă la răscruci de drumuri, la marginea pădurii, în munţi şi pe malul apelor pentru că există şanse mari să surprinzi dansul Ielelor, scrie divahair.ro.

RUSALII. Alte superstitii si obiceiuri de Rusalii spun ca nu este bine sa muncesti in aceasta perioada, pentru ca zanele se infurie pe cei ce nu le respecta si nu sarbatoresc aceasta ocazie.

Teama pe care au inspirat-o aceste fapturi in popor a luat forma unor superstitii si obiceiuri de Rusalii ce nu vor fi uitate prea curand de oameni, in special de catre cei care locuiesc in mediul rural.

SURSA: .romaniatv.net                         AUTOR:  Mihaela Dobrescu
 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: