Tort savarină

19 iunie 2015, ora 19:30, in categoria Bucataria traditionala romaneasca

 

Ingrediente

  • 1 plic jeleu rosu
Pentru jeleu rosu
  • 200 g capsuni pentru decor
  • 1 borcan gem de capsuni
  • 250 ml frisca lichida
Pentru decor/umplutura
  • 20 ml esenta rom sau lichior
  • 100 ml apa
  • 2 linguri zahar
Pentru sirop
  • 5 linguri pesmet
  • 5 linguri zahar
  • 5 oua medii
Pentru blat
  • 200 ml apa
  • 2 linguri dulceata capsuni, trandafiri, etc

Preparare

Învață să prepari chiar tu în casă un tort savarină delicios, după o rețetă clasică, veche de o sută de ani.

Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la foc mediu, 180 de grade.

Se separă ouăle și gălbenușurile se bat cu zahărul până își dublează volumul. Se adaugă pesmetul și se înglobează încet. Separat, albușurile se bat spumă și se înglobează ușor, cu o spatulă, în aluat.

Se unge o tavă specială de guguluf (bundtcake)cu unt și se toarnă aluatul de savarină, apoi se coace circa 15-20 de minute, până trece testul cu scobitoarea.

Separat, se prepară sosul de însiropat: se caramelizează 2 linguri de zahăr, se stinge cu 100 ml apă și se dă în clocot. Când siropul s-a legat, se adaugă romul sau lichiorul.

Se bate frișca lichidă bine, până se obține un castron de frișcă dulce.

Blatul se lasă la răcit și se însiropează bine. Se umple gaura din mijloc cu straturi alternative de frișcă și gem de trandafiri sau căpșuni. Deasupra se poate pune puțin jeleu roșu (la plic).

Se poate orna cu căpșuni proaspete sau frișcă, după gust.

 

 

SURSA: retete.unica.ro                              AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: