Tăieri de întreținere și fructificare la pomii maturi – sfaturile ing. Marius Roman pentru pomicultori
22 martie 2020, ora 10:30, in categoria Gospodarul
Tăierile de întreținere și fructificare la pomii fructiferi încep de obicei după 5-6 ani când pomul are deja coroana formată. Pentru a afla cum se fac aceste tăieri, Agrointeligența a cerut sfaturile unui specialist, inginerul Marius Roman, doctor în științe pomicole și proprietarul unei pepiniere (www.pepinierele-roman.ro). ”Aceste tăieri se aplică pomilor începând cu vârsta de 5-6 ani, când ajung la maturitate deplină adică ating înălțimea și volumul de coroană specifice unui pom matur, iar coroana pomului a fost deja formată”, ne-a specificat Mariu Roman.
Cu aceasta ocazie se vor face următoarele intervenții:
-La pomii care au atins înălțimea de cca. 2,5-3 metri se vor elimina creșterile vegetative anuale de la partea superioară a coroanei astfel încât să limităm coroana la această înălțime;
-Se vor limita creșterile vegetative din extremitățile coronei, astfel încât coroanele pomilor învecinați să nu se întrepătrundă (deranjeze una pe cealaltă);
-Se vor elimina creșterile vegetative care sunt foarte viguroase din interiorul coroanei (lăstarii lacomi), care nu fac altceva decât să consume hrana inutil si sa concureza dezvoltare celorlalte ramuri de rod, fructe, etc;
– Se scurtează sau uneori elimină ramurile din interiorul coroanei care se deranjează una pe cealaltă (se întrepătrund/suprapun);
-Se elimină ramurile care sunt afectate grav (iremediabil) de boli, dăunatori, factori mecanici etc;
-Se elimină ramurile care sunt rupte în timpul recoltatului, sau din cauza greutății fructelor, vijeliilor, etc;
La unele specii/soiuri care sunt extrem de productive, din cauza încărcăturii foarte mari de rod ramurile se apleacă și devin plete. Aceste ramuri se vor scurta de la punctul de curbură sau în cazul celor mai puțin viguroase se scurtează sub formă de cep de cca. 10 cm. lungime (cep regenerare). Dacă avem o încărcătură mare de lăstari, aceste ramuri plete pot fi chiar eliminate (tăiate la inel-de la punctual de inserție);
-Se intervine pe ramurile de rod, pentru normarea mugurilor de rod, astfel asigurându-se o producție normală și de bună calitate. Această lucrare se realizează la pomii unde constatăm un număr mare de ramuri de rod/muguri de rod. În situația în care pomii sunt supraîncărcați cu ramuri de rod se recurge la rărirea acestora, prin eliminarea ramurilor de rod mai puțin dezvoltate (anemice).
”Un lucru foarte important este faptul că trebuie să cunoașteți foarte bine ramurile de rod/ mugurii de rod pentru fiecare specie în parte, deoarece prin operațiunea de tăiere se urmărește și o normare a mugurilor de rod astfel încât să avem o încărcătură echilibrată de rod și bineînțeles excludem riscul de a elimina exagerat sau total mugurii de rod, implicit producția de fructe”, a atras atenția specialistul.
Acest cumul de intervenții conduce la:
– Un echilibru între muguri vegetativi/floriferi, ramuri de schelet, semischelet și rod, precum și volumului de coroană;
– O bună normare a frucelor;
– Fructe de calitate (mari și bine colorate);
– Evităm intrarea pomilor în alternanța de rodire;
– Evităm frângerea/dezbinarea/ruperea pomilor, cauzate de supraîncărcarea cu rod;
– În unele cazuri (piersic, nectarin, cais) se poate spune că se prelungește longevitatea pomilor.
SURSA: agrointel.ro
Articol preluat de Mihaela Dobrescu