Tabagismul-motiv de pauza la serviciu….. Cum putem scapa de anii chinuitori in trei pasi?!!-partea a II a

11 februarie 2016, ora 20:57, in categoria Atelier literar, Isabela Neagu, Sanatate, Sertarul cu creatii

 

-Partea a II a-

 

Cel de-al doilea pas spre vindecare….Faza de intrerupere…
Acum urmeaza trecerea la fapte, etapa in care cel care a pornit pe acest drum trebuie sa detina controlul impulsurilor, (auto-controlul), identificarea si modificarea sau evitarea situatiilor care “imping” la fumat, inlocuirea cu alta actiune in situatiile in care nu pot fi evitate. Acum presupusele “pauze de recreere” cu o tigara intre momentele de munca la serviciu, sunt inlocuite cu o activitate cu efect de relaxare, cum ar fi exercitiile de respiratie, ascultarea catorva melodii preferate cu efect linistitor asupra nivelului cerebral si cardiac, utilizarea imagoterapiei, sau alegerea oricarei activitati benefice care sa nu aiba legatura cu tabagismul.
Cel de-al treilea pas spre vindecare…..Faza de mentinere
Faza de mentinere, este poate cea mai grea dintre toate celelalte, insa ea ofera independenta totala persoanei care poate mentine programul de auto-control, aceasta cuprinde: identificarea situatiilor cu risc crescut de recadere, repetarea comportamentului adecvat pentru aceste situatii, evitarea ideii ca un moment de slabiciune reprezinta un soc total, implicarea in alte activitati de tip recompensator. Si poate cel mai important lucru este sa vorbiti despre perioada prin care treceti, exteriorizati trairile pe care le simtiti, astfel “gustul” reusitei, satisfactia ca ati biruit este foarte important pentru a renunta definitiv, si astfel ii puteti convinge si pe cei din jur sa nu va transforme intr-un fumator pasiv….
Acum ca am ajuns si la finalul acestui editorial cu efect “terapeutic”, cred ca a sosit timpul sa va eliberati din chingile unui viciu atat de puternic, si sa-i faceti  favoarea organismului dumneavostra, de a respirea liber aerul din parcuri, din mediul inconjurator. Si pentru ca tot suntem in Postul Craciunului, va spun doar atat: ”Nu stiti ca trupul vostru este un templu?…Proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu” ;si astfel luati in considerare ca si fumatul este un pacat atata timp cat face rau “operei divine”…
Respirati sanatos pentru ca cei din jur sa traiasca sanatos….

Autor: Isabela Neagu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: