Sarmalute de post cu ciuperci
12 decembrie 2018, ora 11:00, in categoria Bucataria traditionala romaneasca, MIHAELA DOBRESCU
Ingrediente
- 400 gr ceapa curatata si taiata marunt
- 250 gr orez
- doi morcovi mari curatati si rasi pe razatoare
- 450 gr ciuperci fierte in prealabil cu putina sare
- 2-3 linguri bulion de ardei kapia sau rosii
- 250 ml suc rosii
- 100 ml ulei
- patrunjel si marar verde tocat
- sare si piper
- doua linguri de faina
- o varza mare murata
Mod de preparare
1. Calim ceapa in 50 ml ulei pana devine aurie. Adaugam orezul spalat si 50 ml apa. Lasam sa fiarba cateva minute pana cand orezul absoarbe toata apa, in timp ce amestecam usor.
2. Oprim focul si adaugam pe rand: bulionul, morcovul, zarzavaturile, ciupercile taiate marunt, sarea si piperul, amestecand bine. Lasam compozitia sa se raceasca si apoi adaugam doua linguri de faina. Amestecam usor pana se incorporeaza.
3. Curatam varza de foi si apoi taiem fiecare foaie la dimensiuni potrivite pentru a face cate o sarmaluta. Cu o lingurita punem compozitie in fiecare foaie de varza si infasuram sarmalele, apoi le presam la capete. Le punem intr-o oala pe fundul careia am asezat cateva foi de varza intregi.
4. Dupa ce am terminat de facut toate sarmalele, tocam marunt cateva foi de varza murata si le asezam uniform pe sarmalute. Turnam restul de ulei peste ele impreuna cu sucul de rosii si o cana de apa doar atat cat sa le cuprinda. Lasam la fiert timp de aproximativ o ora si jumatate, la foc mic. Inainte de a opri focul gustam o sarmaluta sa vedem daca a fiert orezul si varza. Daca este nevoie le mai lasam pe foc 20-30 de minute.
Servim cu mamaliguta calda si ardei iute.
Pofta buna!
SURSA: gustos.ro AUTOR: Mihaela Dobrescu