Sărbătoare – Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, sărbătorit în 23 aprilie

23 aprilie 2021, ora 08:00, in categoria Aniversari, Sfinte sarbatori

Azi, 23 aprilie credincioşii ortodocşi şi Greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, purtător al naturii înverzite, al vitelor, al oilor. În unele zone se mai păstrează obiceiul împodobirii stâlpilor de la poartă cu ramuri verzi.
Acest mare mucenic Gheorghe, a trăit în vremea împăratului Diocletian, trăgându-se din Capodochia din părinţi străini. Datorită vitejiei şi victoriilor sale, ajunge conducător de armată într-o vreme când împăratul Diocletian începuse lupta împotriva creştinilor. În faţa acestei situaţii, Sfântul Gheorghe nu se fereşte să-şi mărturisească credinţa în Hristos, motiv pentru care va fi întemniţat şi supus torturii pentru a-şi renega credinţa. Loviri cu suliţa, lespezile de piatră aşezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu văr, încălţămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou şi toate celelalte torturi nu au reuşit să-l facă se renunţe la credinţa sa.
Martorii suferinţelor Sfântului Gheorghe, uimiţi de puterea sa de a rezista la durere, au renunţat la credinţa în zeităţi păgâne, îmbrăţişând creştinismul. O dovadă a sfinţeniei sale o reprezintă o minune săvârşită de Sfântul Gheorghe în timpul întemniţării sale. Atingând trupul unui deţinut mort din celula sa, acesta a înviat, convingând-o chiar pe împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocletian, să se creştineze. Întrucât Sfântul Gheorghe a respins oferta împăratului de a-I acorda onoruri în schimbul renunţării la creştinism, Diocletian a ordonat omorârea prin decapitare a Sfântului Gheorghe şi a soţiei sale.

 

Autor : Oana Petruţ

 

 

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: