Săracii miliardari! Prăbuşirea companiilor IT pe bursă a şters 3 mld. dolari din contul lui Zuckerberg şi 1,9 mld. de la fondatorul Amazon, într-o singură săptămână

31 martie 2014, ora 00:07, in categoria Bursa, Financiare

Mark Zuckerberg, co-fondatorul de 29 de ani al reţelei de socializare Facebook, al cărei succes l-a transformat în cel mai tânăr miliardar al Planetei, a pierdut mai mult de 3 miliarde de dolari numai în această săptămână, ca urmare a prăbuşirii acţiunilor giganţilor IT pe bursă.

Potrivit Bloomberg, acţiunile celei mai mari reţele de socializare din lumea au scăzut cu 11%, după ce compania a anunţat că va prelua firma de realitate virtuală Oculus VR Inc. pentru suma de 2 miliarde de dolari.

Zuckerberg este al 22-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată la 27 de miliarde de dolari, arată datele Indexului Bloomberg al miliardarilor.

Îngrijorarea investitorilor în legătură cu planul Fed de a reduce achiziţiile de obligaţiuni, precum şi cu recenta anexare a Crimeei de către Rusia a adus în piaţă o “conştientizare sănătoasă”, a declarat John Carey, manager la Pioneer Investment Management Inc. din Boston, care are în administrare un portofoliu de 200 de miliarde de dolari.

Indexul Nasdaq al bursei din New York, ce se bazează în principal pe acţiunile companiilor din IT&C, a scăzut cu 2,2% în timpul săptămânii, în timp ce Standard & Poor’s 500 a scăzut cu 0,5%.

Victimă a scăderii acţiunilor a fost şi Jeff Bezos, CEO-ul de la Amazon.com Inc., a cărui avere s-a micşorat cu 1,9 miliarde de dolari, după ce cel mai mare retailer online la nivel mondial a anunţat că va reduce preţurile pentru serviciile de cloud computing oferite.

Şi Elon Musk, fondator al producătorului auto Tesla Motors, a cărui avere ajunsese la 12 miliarde de dolari, la sfârşitul lunii februarie, a pierdut 634 milioane de dolari, după ce acţiunile companiei au scăzut cu 7%. Producătorul auto, cu sediul în Palo Alto, a anunţat că va adăuga noi modele de baterii pe sedanurile electrice Model S.

Dar “performanţa” cea mai proastă a unei companii din sectorului tehnologic pe bursă, în această săptămână, a înregistrat-o King Digital Entertainment Plc., producătorul jocului Candy Crush, ale cărei acţiuni s-au prăbuşit cu 20%, în doar trei zile de tranzacţionare de la listarea la bursă. Căderea a fost cea mai mare după cea de 23%, înregistrată de compania Chegg Inc., la mijlocul lui noiembrie anul trecut.

De partea cealaltă, Larry Ellison, fondatorul de 69 de ani al Oracle Corp., a câştigat 1,7 miliarde de dolari, acesta fiind cel mai mare câştig de pe bursă din această săptămână. Acţiunile celei mai mari companii de consultanţă şi servicii în IT au crescut cu 5,5%, cel mai mare avans din decembrie. Ellison este al 8-lea cel mai bogat om de afaceri din lume, cu o avere de 44,3 miliarde de dolari.

Totodată, Bill Gates rămâne cel mai bogat om al Planetei, cu o avere de 79 miliarde de dolari, urmat de mexicanul Carlos Slim (65,5 miliarde de dolari) şi spaniolul Amancio Ortega (63,8 miliarde de dolari).

Sursa:
InCont.ro

Autor: Ninel Stama

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: