Săptămâna Mare

2 mai 2013, ora 02:25, in categoria Cultural


Săptămâna Patimilor sau Săptămâna Mare începe cu lunea de dinaintea Paştelui, respectiv 29 Aprilie anul acesta, şi se încheie cu Duminica Învierii. Săptămâna de după Înviere se numeşte Săptămâna Luminată.

În Săptămâna Mare se ţin Deniile la Biserică iar creştinii ortodocşi ţin post strict în această perioadă. Voi vorbi în cele ce urmează despre fiecare moment în parte al acestei perioade deoarece face bine sufletului să rememorăm acest drum al plângerii pe care Domnul l-a străbătut pentru noi ca să ne mântuiască şi să ne facă mai buni.

În Săptămâna Luminată care este numită şi Săptămâna Bucuriei în calendarul creştin ortodox nu se ţine post nici miercurea nici vinerea, iar până la Înălţare în aceste zile este dezlegare. De obicei creştinii mai zeloşi, pe care ar trebui să îi urmăm şi noi, ţin post în toate zilele de miercuri şi vineri de peste an. Dar în această perioadă în care se prăznuieşte Învierea Domnului, nu poate fi vorba de post.

În această perioadă vreau să împărtăşesc cu voi, dragi cititori, ceea ce cunosc şi consider că este de un real folos despre Sfintele Paşti. Să întâmpinăm cu sfinţenie şi curăţenie în sufletele noastre această mare sărbătoare a neamului Creştinesc!

 jurnalul.ro

PATIMILE DOMNULUI

 

A treia zi după intrarea Domnului în Ierusalim arhiereii şi fariseii s-au adunat la Caiafa şi au plănuit prinderea şi uciderea Fiului Omului.
„Nu în ziua praznicului, ca să nu se facă tulburare în popor.” Iuda Iscarioteanul i-a întrebat pe aceştia ce îi vor da ca să Îl dea lor pe Domnul? Pentru 30 de arginţi Apostolul Domnului s-a făcut vinovat de trădarea şi vinderea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin Care toate s-au făcut (Crezul).
De aceea Timotei spune că Iubirea de arginţi este rădăcina tuturor relelor.

 

Cina Cea de Taină

 

În ziua Azimelor, Iisus serbează ultimele Paşti împreună cu ucenicii Săi.
„Cu dor am dorit să mănânc cu voi acest Paşti, mai înainte de patima Mea. Căci zic vouă că de acum nu voi mai mânca din acestea, până când nu se vor împlini în împărăţia lui Dumnezeu.”
Apoi Iisus a spălat picioarele ucenicilor Săi spunându-le că pe cine El nu îl va spăla, acela nu va aparte de El. După spălarea picioarelor, la Cina cea de Taină, Iisus realizează prima Împărtăşanie. Luând pâinea a împărţit rupând din ea şi zicând:

„Luaţi, mâncaţi, acesta este trupul Meu, care se frânge pentru voi”
Luând în cele din urmă potirul de vin a mulţumit Domnului şi a zis
„Beţi dintru acesta toţi, acesta este sângele Meu, care se frânge pentru voi şi care pentru mulţi se varsă spre iertarea păcatelor. Aceasta să faceţi întru pomenirea Mea”

Iisus le dă ultima poruncă.
„Fiilor, încă puţin timp mai sunt cu voi. Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul precum şi Eu v-am iubit.”

bp.blogspot.com

Rugăciunea din Grădina Ghetsimani

Iisus a mers după obicei în Muntele Măslinilor, la locul numit Ghetsimani şi a intrat cu ucenicii Săi în acea grădină. Apoi cu întristare S-a aşezat la rugăciune şi a zis Domnului:
„Părintele Meu, de este cu putinţă, treacă de la Mine paharul acesta. Însă nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voieşti”

 

 

Prinderea Domnului

 

Ieşind de la rugăciune cu apostolii Săi, a sosit Iuda cu o mulţime de ostaşi cărora le-a zis „Pe care-L voi săruta acela este. Puneţi mâna pe El” Apropiindu-se de Iisus a spus „Bucură-te, învăţătorule”, l-a sărutat dar Iisus Hristos i-a zis: „Cu o sărutare vinzi pe Fiul Omului?” Ostaşii şi slujitorii iudeilor L-au legat pe Iisus şi L-au luat prizonier.

Aceste pasaje biblice spun foarte multe lucruri. În primul rând deşi Iisus a făcut atât de mult bine El a stârnit atât de multă invidie încât unii oameni au recurs la gesturi extreme pentru a Îl înlătura din vieţile lor. Aceşti oameni care L-au prins erau oamenii declaraţi făţiş împotriva Sa. Dar Iuda fusese apostolul Său. Era dintre cei mai apropiaţi de Domnul şi iată că sfânta învăţătură nu a prins rădăcini în sufletul său. Ba dimpotrivă, el a ales să dea pierzării pe prietenul său care vindecase bolnavi şi îl înviase pe Lazăr. Cum oare a putut Iisus să îndure un asemenea gest şi oare câţi dintre noi luăm aminte ca să nu facem aşa?

Să ne alegem bine prietenii să ni-i asumăm aşa cum sunt şi sub nicio formă să nu îi trădăm ca să trăim frăţeşte unii cu alţii şi să avem pace în sufletele voastre.
Vom continua seria episoadelor biblice în zilele ce urmează.

În Joia Mare se citesc în Sfânta Biserică cele 12 Evanghelii în care sunt parcurse toate episoadele de la Intrarea Domnului în Ierusalim până la prinderea, persecutarea şi răstignirea lui Iisus. În Vinerea Mare se comemorează moartea lui Iisus şi punerea acestuia în Mormânt, zi de post negru pentru întreaga creştinătate ortodoxă. Tot în Vinerea Mare se cântă seara Prohodul, o cântare bisericească deosebit de frumoasă în care e cuprinsă toată învăţătura biblică.
Vă invit să mergeţi atât cât vă permite timpul să ascultaţi Sfânta Evanghelie Joi şi Prohodul Vineri la biserică.

 

Sursă:

MICA BIBLIE 2004

 

Autor: Maria Ştefanian

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: