Românii cheltuiesc pentru concediu aproape jumătate din veniturile lunare ale unei familii

3 iunie 2017, ora 08:33, in categoria Turism intern

 

Potrivit Braometrului de Vară realizat de Ferratum Grup în 17 ţări europene, românii cheltuiesc în medie pentru concediu aproape jumătate din veniturile lunare ale unei familii. Un total de 5.685 de familii de clasă mijlocie au completat sondajul despre cât anume şi unde îşi cheltuiesc veniturile.

Suma medie pe care o cheltuiesc românii pentru vacanţă este de aproximativ 291 de euro, reprezentând peste 49% din venturile lunare ale unei familii din clasa de mijloc. La nivel european, media alocată concediului este de 47% din venituri. Conform Barometrului, 16% dintre români plătesc mai mult pentru a călători în ţară, 14% dau mulţi bani pentru distracţii de o zi (cluburi, restaurant, piscină) şi doar 10% strâng bani pentru excursii în străinătate. Pentru vacanţa de vară, românii plătesc aproape dublu faţă de bugetul pentru alte vacanţe. Est-europenii cheltuiesc pentru vacanţe mai mult decât vesticii, adică peste 47% din venitul disponibil. De exemplu, germanii şi danezii lasă în concedii doar 27-28% din venitul familiei, în timp ce locuitorii din Estonia şi Letonia cheltuiesc în medie pentru relaxare peste 60% din venituri (adică peste 600 de euro). Dintre ţările vestice, cele mai cheltuitoare la concedii sunt Spania (peste 55% din venit) şi Suedia (aproximativ 41%). Barometrul European de Vara™ mai arată că europenii au şi alte priorităţi. De exemplu, 12% din cheltuielile de vară sunt alocate pentru îmbunătăţiri în locuinţe, grădini sau pentru schimbarea garderobei. Bulgarii (21%) şi lituanienii (19%) prof

ită de vremea bună din timpul verii pentru a se ocupa de bricolaj şi grădinărit, în timp ce nemţii îşi dedică 14% din venitul disponibil noilor ţinute estivale. Festivalurile sau evenimentele sportive estivale nu sunt atât de populare în rândul clasei mijlocii cum ar fi fost de aşteptat. Numai 5-6% din cheltuieli merg spre astfel de evenimente. Chiar dacă urmărirea competiţiilor sportive nu pare a fi o prioritate pentru majoritatea europenilor, practicarea lor rămâne în topul preferinţelor. Polonezii, de exemplu, cheltuiesc 1/10 din sumele alocate pentru vacanţa de vară pentru sporturi de recreere: fotbal, înot şi camping. Sondajul s-a efectuat în 17 ţări europene în care operează Grupul Ferratum şi s-a prezentat sub forma unui chestionar web standardizat pentru toate locaţiile. Veniturile au fost declarate în moneda locală, iar investiţia relativă pentru vară este calculată ca raport între cheltuielile estivale şi venitul disponibil al unei familii în fiecare locaţie. Veniturile disponibile au fost ajustate în funcţie de parităţile puterii de cumpărare individuale din fiecare locaţie, pe baza cifrelor din 2014 furnizate de Banca Mondială. La sondaj au participat 5,685 de familii din 17 ţări europene. Respondenţii au vârste cuprinse între 21-65 de ani (dintre care 60% sunt femei). Venitul mediu net disponibil al familiilor participante este de de 720 – 3.800 EUR.
SURSA: adevarul.ro                            AUTOR: Mihaela Dobrescu
 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: