România, în topul destinaților ecoturistice. AFLĂ care sunt zonele românești certificate de Uniunea Europeană pentru ecoturism

28 iulie 2017, ora 10:00, in categoria MIHAELA DOBRESCU, Stiri, Turism intern

 

Două dintre cele mai pitorești regiuni din România, una aflată în judeţul Braşov, iar alta în Maramureş, au primit, la 7 octombrie, statul de zonă ecoturistică din partea Comisiei Europene. Pentru ca o destinaţie să intre în această categorie restrânsă, trebuie să îndeplinească criterii stricte. Astfel, este necesar ca cel puţin două treimi dintre activităţile oferite turiștilor să aibă legătură cu natura, iar locațiile trebuie să utilizeze numai resurse locale. Totodată, unităţile de cazare să fie construite din materiale tradiţionale și să nu aibă impact negativ asupra mediului.

Zarnesti 2

Zărnești a devenit una dintre cele mai atractive zone turistice

Comisia Europeană pentru Turism și-a desfășurat la Brașov cea de-a 88-a Adunare Generală, în perioada 6-8 octombrie. La dezbateri au fost prezenţi delegaţi din 20 de ţări europene.

Locul ales de Comisie pentru această reuniune a avut o semnificație aparte. „Găzduirea în România a Adunării Generale a Comisiei Europene pentru Turism este o recunoaştere a eforturilor depuse de autorităţile centrale de a face turismul românesc competitive pe plan internaţional. Am ales oraşul Braşov ca loc de desfăşurare a acestei reuniuni deoarece este una dintre cele mai vizitate destinaţii turistice româneşti. Totodată, acest eveniment reprezintă o oportunitate de a promova România ca destinaţie turistică”, a declarat Florin Jianu, Ministrul pentru IMM, Mediul de Afaceri şi Turism.

”Dacă vorbim despre turismul în viitor, vorbim despre ecoturism, avem o singură planetă şi trebuie să avem grijă de ea”, a spus Peter de Wilde, preşedintele Comisiei Europene pentru Turism.

Cele două teme centrale aflate pe agenda Adunării Generalea a Comisiei Europene pentru Turism au fost activităţile şi iniţiativele de promovare a Europei ca destinaţie turistică, precum şi planul de acţiuni pentru anul 2015.

Zărnești și Creasta Cocoșului, pe harta ecoturismului european

Zarnesti 1

Cheile Zărneștiului

Evenimentul principal al Adunării de la Brașov a fost premierea primelor două destinații ecoturistice  din România. Este vorba despre Zărneşti-Piatra Craiului şi Creasta Cocoşului-Mara-Cosău.

Cele două zone au primit, marţi, mult-râvnitele certificate pentru ecoturism, care le va permite să atragă mult mai mulți turiști iubitori de natură. Gazdele de aici se pot lauda că oferă turiştilor un peisaj natural impresionant şi tradiţii locale bine conservate. În plus, prin certificarea  Comisiei Europene, oferă garanţia că toate acestea nu se vor degrada în timp.

O destinaţie ecoturistică respectă câteva reguli de bază, enunţate marţi în cadrul Adunării Generale a Comisiei Europene pentru Turism. Cel puţin două treimi dintre activităţile oferite oaspeţilor trebuie să aibă legătură cu natura, mai mult de jumătate dintre locurile de cazare să fie mici, cu doar câteva camere şi construite din materiale tradiţionale, iar meniul să ofere produse locale, de preferinţă bio.

Zărnești, turismul reinventat

piatra-craiului

Piatra Craiului

Zarnești-Piatra Craiului demonstrează cum o regiune inexistentă pe harta turistică înainte de 1989, din cauza fabricii locale de armament, poate deveni o destinație premium pentru turiștii din întreaga lume. Primele pensiuni au apărut abia în anul 2000, iar vizitatorii au fost fascinaţi.

”Este o destinaţie unde găseşti totul aşa cum ţi-ar plăcea să le găseşti, să ieşi din afară cotidianului, din afară oraşelor pline de poluare, să vii să te încarci de energie pozitivă, să te bucuri de toate aşa cum Dumnezeu le-a lăsat”, a declarat pentru Pro TV Mirela Matichescu, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism.

Vânătoarea a fost interzisă, aşa că, pe cărările Pietrei Craiului, turiştii au parte deseori de întâlniri spectaculoase: cocoşii de munte, râşii, urșii, caprele negre și lupii sunt apariții obișnuite. Păstrăvii populează apele repezi de munte.

ursiCele mai importante atracții sunt Cheile (Prăpastiile) Zărneștiului și Parcul Național Piatra Craiului. Aici se află Rezervaţia de urşi Libearty. Aceasta are o suprafaţă de 70 de hectare şi este prima rezervaţie naturală pentru urşii captivi din România.

Rezervația Prăpastiile Zarnestilor, cu o suprafaţă de 109 hectare, atrage foarte mulți turiști prin peisajele spectaculoase. Sculptate în stâncă, pe o lungime de aproximativ doi kilometri, Prăpastiile Zarneștilor se remarcă printr-un aspect monumental datorat pereţilor verticali sau chiar aplecaţi peste albia râului, cu înălţimi ce depăşesc în unele locuri 200 de metri.

Cei care ajung aici sunt impresionaţi de atracţiile turistice ale defileului: Peştera Mare și Peştera Mică, precum şi cele câteva izbucuri, dintre care Fântână lui Botorog şi Fântânile Domnilor.

Creasta Cocoșului, mândria maramureșenilor

Creasta Cocosului 2

Creasta Cocoșului

Cea de-a doua zonă care a primit certificatul european se află în Maramureşul istoric: Rezervația Creasta Cocoşului / Mara-Cosău. Aici, turiștii sunt impresionați de căsuţele din lemn sculptate manual, păstrăvăriile, meniurile tradiţionale şi imaginile de poveste.

Valea Cosăului, dar şi Creasta Cocoşului, sunt locurile unde parcă timpul s-a oprit în loc. Muncile câmpului se fac la fel că acum 100 de ani, iar tradiţiile se păstrează cu sfinţenie. Rezervaţia Creasta Cocoşului, înfiinţată în anul 1954, este arie naturală protejată, încadrată la categoria monumente ale naturii şi este situată în inima Munţilor Gutâi.

Masivul Gutâi este unul din cele mai cunoscute lanţuri montane din Maramureş, dar contrar aşteptărilor, atracţia principală în această zonă nu este Vârful Gutâi, cel mai înalt pisc al masivului, ci formaţiunea stâncoasă denumită sugestiv Creasta Cocoşului. Stânca în sine este o atracţie pentru alpinişti, dar cadrul natural şi aerul curat sunt perfecte chiar şi pentru cei care nu doresc să-şi testeze limitele urcând pe creastă. De ani buni Creasta Cocoşului a devenit un brand local, iar turiştii sunt încurajaţi să pornească într-o aventură unică pentru a înţelege mai bine conexiunea localnicilor cu natura.

Ce este Comisia Europeană pentru Turism

European Travel Commission (ETC) a fost înfiinţată în anul 1948 în Norvegia, are ca membri 33 de state din Europa şi operează pe pieţele europene, dar şi în Brazilia, Canada, China sau Statele Unite ale Americii. România este membră în Comisia Europeana pentru Turism din anul 1998.

Misiunea ETC este aceea de a crea strategii pentru dezvoltarea turismului sustenabil în destinațiile din Europa, precum și a unei platform profesionale de marketing, în vederea promovării cu succes a țărilor membre.

 

SURSA:europeanul.org                                    AUTOR: Mihaela Dobrescu

 

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: