România are o treime din resursele balneare ale Europei. Cum putem dezvolta turismul medical

1 august 2015, ora 11:00, in categoria Turism intern

Chiar dacă o treime din resursele balneare ale Europei se află în ţara noastă, nu prea valorificăm potenţialul turismului de sănătate și, în special, cel balnear, care poate fi o mină de aur.

Reprezentanți ai turismului de sănătate și reprezenanți ai autorităților publice locale și centrale au prezentat în cadrul Congresului Medical ”Calitate și competitivitate în balneologie”, modalitățile prin care pot repoziționa România pe harta turismului de sănătate.

„Suntem la cea de-a doua ediţie a acestui eveniment. Eforie poate deveni cea mai importantă destinaţie balneologică din România: avem şi condiţii naturale, şi bază materială“, a declarat primarul orașului Eforie Ovidiu Brăiloiu, conform evz.ro.

Brăiloiu a arătat că principalele obiective ale congresului medical de la Eforie au fost promovarea celor două staţiuni, Eforie Nord şi Eforie Sud, ca destinaţii pentru turismul balnear, precum şi identificarea unor soluţii viabile pentru extinderea sezonului estival şi atragerea de turişti în perioadele de extra-sezon.

Totodată, primarul Eforie a precizat că instituţia pe care o conduce este preocupată de promovarea bazelor de tratament şi a investiţiilor realizate în cele două staţiuni, investiţii care consolidează locul oraşului Eforie în topul destinaţiilor de turism balnear din România.

Fostul ministru al Sănătăţii Vasile Cepoi, actual preşedinte al Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor, a accentuat importanţa impunerii şi consolidării unor standarde de calitate, ca avantaj competitiv al staţiunilor balneare din România.

„Dezvoltarea turismului de sănătate trebuie să aibă în vedere abordarea integrată a serviciilor urmărind: asigurarea continuităţii îngrijirilor medicale, asigurarea condiţiilor de transport adecvate stării patologice a pacientului, implementarea unui sistem de management al calităţii acreditat de un organism recunoscut şi informarea corectă şi continuă a pacientului turist cu privire la derularea procesului serviciilor oferite“, a concluzionat preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditare a Spitalelor.

Vasile Cepoi a mai spus că deocamdată în România pentru turismul balnear nu există standarde și nici un organism care să se ocupe de certificarea cnformității cu acele standarde. Însă, în dezvltoltarea instituției pe care o reprezintă are în vedere să sprijine dezvoltarea turismului balnear prin implementarea unor standarde care de acreditare să certifice faptul că în acest domeniu există o preocupare pentru creșterea calității serviciilor pentru siguranța pacientului, pentru satisfacția lui.

”Turiștii străini sunt atrași mai mult de factorii naturali de valențele terapeutice ale factorilor din zonă. Preocuparea trebuie să fie în a îmbunătăți calitatea activității din aceste baze. Acești factori sunt valorificati în mare dar nu la nivelul la care ar putea fi valorificați. Dacă facem o comparație cu nivelul de valorificare a acestor factori cu acum douăzeci și ceva de ani în urmă răspunsul meu este favorabil pentru momentul actual”, a mai spus fostul ministru al sănătății.

Victor Moraru, preşedintele Asociatiei staţiunilor Balneare din Romania a subliniat faptul că avem staţiuni importante: Techirghiol, Amara, Olăneşti, Călimăneşti, Sovata, Herculane.

”România a avut o poziţie importantă pe harta turistică a turismului de sănătate şi, în mod special, a turismului balenear şi ne dorim să readucem în atenţia factorilor responsabili că este important să susţinem acest turism, mai ales că o treime din resursele balneare ale Europei sunt în România”.

SURSA: realitatea.net                                       AUTOR: Mihaela Dobrescu
 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: