Restaurantele de la munte riscă falimentul. În Prahova, indicele de utilizare a capacității de cazare abia trece de 30%

8 noiembrie 2014, ora 23:10, in categoria Financiare, Stiri, Turism intern

 

Restaurantele de la munte riscă falimentul. În Prahova, indicele de utilizare a capacității de cazare abia trece de 30%

Turiştii care merg în staţiunile de la munte îşi permit din ce în ce mai greu să ia masa la restaurant, din cauza puterii scăzute de cumpărare, ceea ce face ca peste 70% dintre restaurante să fie în pericol de a da faliment şi peste 15.000 de angajaţi să rămână fără locuri de muncă, potrivit conducerii Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.  ”Restaurantele de la munte sunt ameninţate cu falimentul din cauza sărăciei turiştilor. O masă la restaurant în staţiunile montane este din ce în ce mai scumpă, iar turiştii aleg să sară peste mese, să mănânce din pungă, din ce şi-au luat de acasă sau să cumpere mâncare de la supermarket”, a declarat pentru Mediafax Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). El spune că în ultimii ani scumpirea alimentelor, cumulată cu creşterea tarifelor la utilităţi, a dus la majorarea preţurilor în restaurante. Din acest motiv, mai mult de jumătate dintre turişti nu mai intră în restaurante, cu excepţia mesei de dimineaţă, în cazul în care au micul dejun inclus în preţul de cazare. “Majoritatea restaurantelor din staţiuni este goală. Aceasta este explicaţia şi pentru numărul mare de supermarketuri care au apărut în staţiuni: lumea nu îşi mai permite să mănânce la restaurant. S-a ajuns ca în această toamnă peste 70% dintre restaurantele de la munte să fie în pericol de faliment, ceea ce poate duce la dispariţia a peste 15.000 de locuri de muncă”, a afirmat oficialul Federaţiei.

Potrivit lui Răducan, hotelierii sunt afectaţi atât de creşterea tarifelor la utilităţi, cât şi de introducerea unor noi taxe locale.

Turismul a avut anul trecut o contribuţie totală de 5,1% la Produsul Intern Brut, ceea ce plasează România pe locul 154 în lume, din 184 de ţări, în urma Albaniei, Bulgariei, Ungariei, Cehiei şi Slovaciei, potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului. Cei 1,71 milioane de turiştri străini care au vizitat anul trecut România, majoritatea în interes de afaceri, au cheltuit 4,79 miliarde lei (1,08 miliard euro), cea mai mare pondere fiind deţinută de sumele alocate pentru cazare, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică.

Deşi numărul de nopţi petrecute de turiştii străini în structurile de cazare din România a crescut anul trecut cu 5,1% turismul românesc este în continuare cu mult în urma statelor vecine, mai puţin de una din cinci înnoptări revenind vizitatorilor din afara ţării. Turiştii străini au petrecut anul trecut în România 3,5 milioane de nopţi, printre cele mai scăzute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.

Județul Prahova este, prin stațiunile turistice de pe Valea Prahovei, una dintre cele mai importante regiuni cu turism montan din țară. Cele mai recente cifre publicate de Direcția Județeană de Statistică arată că numărul turiştilor sosiţi în structurile de primire turistică din Prahova, în luna august 2014, a fost de 44.073 persoane, din care 36.636 turişti români (83,1%) şi 7.437 turişti străini (16,9%). Comparativ cu luna august 2013, numărul total de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare din judeţul Prahova a crescut cu 9,5%,  numărul de sosiri ale turiştilor români înregistrând o creştere cu 7,5% , iar cel al  turiştilor străini o creştere cu 20,5%. Numărul înnoptărilor în structurile de primire turistică a fost de 114.615 în luna august 2014, în creştere cu 9,6% faţă de aceeaşi lună a anului 2013. Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare din judeţul Prahova în luna august 2014, comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent, au înregistrat o creştere cu 7,7%, iar cele ale turiştilor străini o creştere cu 18,9%. Indicele de utilizare netă a capacităţii de cazare turistică în funcţiune din judeţul Prahova în luna august 2014, a fost de 32,4%, mai mare cu 3,2 puncte procentuale faţă de cel înregistrat în aceeaşi lună a anului 2013 .

SURSA: telegrama.ro                    AUTOR : Ninel Stama

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: