Puterea cuvintelor scrise- Lecturoterapia sau cum poate fi o “frază” medicament pentru suflet…

5 iulie 2020, ora 17:50, in categoria Atelier literar, Isabela Neagu, Sertarul cu creatii

 

Lecturoterapia, însemnătate și beneficii
Terapia prin lectură nu este practicată din păcate astăzi între metodele terapeutice de anvergură, însă cu siguranță nu aveți neapărat nevoie de o persoană specializată pentru a vă putea bucura de acest tip revoluționar de metodă vindecătoare. Cu siguranță ați folosit această metodă în mod inconștient pentru că v-a creeat o stare de liniște, profunzime a gândurilor și câteva emoții și trăiri inexplicabile care v-au schimbat starea de spirit.
Medicamentul dintre paginile unei cărți…
S-a demonstrat de către specialiști că Lecturoterapia ne poate vindeca de depresie, anxietate, fobii și stres. Această terapie ne poate vindeca și de plictiseală, ne și relaxează atunci când grijile zilnice ne inundă total viața.
Mijloc de îmbogațire al creativității, imaginației și limbajului…
Lecturarea cărților îi ajută atât pe adulți, cât și pe copii să îți îmbogațească imaginația, creativitatea, limbajul și memoria. Odată deschisă o carte pătrunde în noi toată aceea esență a acesteia care ne face mai puternici în vremurile grele pe care le trăim astăzi. O carte ne motivează să începem o nouă zi.
Cărțile ne ajută să ne dezvoltam Sinele
Prin această nouă terapie comunicarea cu noi înșine și autocunoașterea sunt facilitate, ajutând la o mai ușoară cunoaștere a valorilor proprii, a sentimentelor și emoțiilor care ne guvernează gândurile. O carte ne ajută să ne limpezim gândurile atunci când alegem să-i dăm viață în mâinile noastre. Prin lecturarea acesteia vindecăm acele răni sufletești care până acum nu și-au găsit leacul. Prin lecturoterapie ne putem bucura și de nenumăratele avantaje ale formării autopersonale și de îmbogațirea cunoștintelor. Este de altfel și un mijloc de expresie al sentimentelor, impresiilor și emoțiilor personale.
Singurătatea vindecată cu ajutorul cărților…
Există numeroase persoane care-și trăiesc o bună parte a vieții în singurătate, fie dintr-o alegere proprie, fie pentru faptul că nu se mai regăsesc în mediul extern, și atunci ce alt mod ar fi mai plăcut decât acela în de a alege să citim o carte, să ne afundăm gândurile într-un univers care ne vindecă gândurile? O carte poate fi adesea tovarașa unei zile din viață, este un mod placut de a petrece câteva momente dintr-o săptămâna. Astfel mintea și sufletul ne sunt recomfortate.
De la scriitor la cititor…
Adesea m-am gândit că această formă de comunicare scrisă a ideilor autorului, poate fi transformată prin percepții și imaginație de către cititor și pot fi folosită de întregul sistem emoțional uman. Găsim dincolo de paginile unei cărți un univers extraordinar care ne fascinează. Lecturarea unei cărți este și o forma de maturizare personală și a gândurilor noastre. Prin lecturoterapie vedem dincolo de ceea ce putem străbate cu ochiul liber.
Azi am vorbit liber în public, am citit o carte…
Prin acest mijloc, care ne ajută să “vedem” ceea ce se ascunde dincolo de trupurile noastre, ne putem exprima liber sentimentele, în scris sau în fața celor din jur, ne îndeamnă și ne învață să ne depășim timiditatea și celelalte complexe. Cu cât deținem mai multe informații cu atât ne este mai uțor să vorbim în fața celorlalți și să ne exprimăm impresiile și opiniile.
Ai avut un moment de cumpănă în viață?
Atunci când trecem printr-un moment greu al vieții noastre, deși la început ne este greu să facem acest lucru, putem depășii tristețea și apăsarea acestui moment prin transpunerea în paginile unei cărți. Și noi la rândul nostru putem scrie în jurnale sau putem scrie poezii, eseuri sau chiar cărți, cu toate că nu avem siguranța că toate au șansa de a vedea lumina tiparului, însă astfel ne ajutăm să ne putem autocunoaște, ne putem evalua cu trecerea timpului, astfel putându-ne da seama de ce anume ar trebui să îmbunătațim în viețile noastre și în relațiile cu ceilalți. Uneori lecturarea unui jurnal ne produce sentimente dintre cele mai vaste, de la bucurie, la tristețe, astfel suntem iîndemnați să trăim fiecare clipă a existenței noastre.Ne putem și amuza în timp ce rememorăm perioade din viața noastră.
Cartea care ne aduce mai aproape de credință…
Lecturarea unei cărți de rugăciuni ne aduce mai aproape de o vindecare profundă a problemelor noastre, încercați acest lucru și vă veți bucura de două beneficii, atât acela al cărților, cât și cel al credinței.
Lecturoterapia, medicamentul memoriei
Cum ne mai dezvoltăm memoria și o mai antrenăm pentru viața de zi cu zi dacă nu mai citim? Ce povești le vom mai spune celor mici, și ce exemplu vom da pentru viitor dacă noi nu mai deschidem să  lecturăm măcar câteva pagini într-o zi, înainte de a merge pe plaiurile somnului. Aceasta este și un mijloc de apropiere și comunicare între cel mic și părinte, bunic sau cel care alege să-i fie tovarăș în minunata lume a cărților.
Învățăm prin lecturoterapie…
Citind, prindem șirul ideilor și astfel învățarea poate fi mult ușurată pentru că în acest fel, învățând cu drag, neforțați și constrânși de anumite tipare științifice, să putem reține mai mult și mai bine, pentru o perioadă mai lungă de timp.
Cât de departe putem pătrunde în lecturoterapie?
Este o întrebare pe care vă mărturisesc, mi-am adresat-o și eu adesea, pentru că din păcate, există și anumite limite ale acestei terapii, pentru că la un moment dat s-ar putea să ne transpunem atât de mult în lumea cărților, atât de idealizată, încât să ajungem să excludem realitatea lumii înconjuratoare. Granița acestei terapii se situează undeva la limita dintre real și imaginar, astfel dacă vom schimba lumea reală cu cea imaginară vom ajunge introvertiți, trăind undeva într-o lume special creeată de noi, pentru noi, urmând ca “trezirea la realitate” să cauzeze traume în mediul nostru psihic și social, în relațiile cu ceilalți.
Lecturoterapia vs. Biblioterapia
Până acum v-am prezentat beneficiile terapiei prin lectură, urmând ca acum să vă prezint și cealaltă metodă psihoterapeutică, denumită biblioterapie, prin care pacientul este stimulat cu ajutorul broșurilor, pliantelor, cărților de specialitate să se informeze cu privire la o tulburare de care suferă. Este un termen definit vag, în care persoana umană poartă denumirea de “pacient”, și care se tratează științific, acum urmează să decideți dacă alegeți să tratați sau să preveniți o traumă…

Folosiți lecturarea unei cărți ca pe un prilej de relaxare, într-o pauză de masă sau de muncă, atunci când nu mai puteți face față unei presiuni cotidiene, atunci când sunteți în autobuz, în tren sau când sunteți în vacanță.
Lectutoterapia este ca un lichid ce curge prin sânge, nu-l poți vedea, însă simți cum își face efectul în sufletele și mințile noastre.

Autor: Isabela Neagu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: