Prima Masina’ nu mai e un program destinat in principal tinerilor.

13 noiembrie 2014, ora 14:30, in categoria Social, Stiri

 

Criteriul pe categorii de varsta pentru potentialii beneficiari ai programului “Prima Masina” a fost eliminat, potrivit modificarilor aduse proiectului de hotarare de guvern de catre Ministerul Finantelor.

Aceasta noua forma include propuneri si observatii rezultate din procesul de consultare publica si inter-institutionala.

Comparativ cu prima varianta din data de 31 octombrie 2014, proiectul publicat marti elimina criteriul pe categorii de varsta pentru potentialii beneficiari.

Conform noii variante, toate persoanele fizice cu varsta de peste 18 ani, eligibile sa aplice pentru acest program, vor beneficia de finantare care va acoperi maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in factura proforma. Din finantarea acordata, maximum 50% va reprezenta garantia statului.

MFP precizeaza ca finantarea de care vor beneficia persoanele fizice nu include dobanzile si comisioanele bancare, precum si alte sume datorate de beneficiar in baza contractului de credit. Durata maxima a finantarilor este de 60 de luni calendaristice.

O alta diferenta fata de varianta initiala a proiectului normelor de aplicare consta in introducerea unei prevederi prin care autoturismul achizitionat in cadrul programului poate fi instrainat, in anumite situatii, sub conditia achitarii integrale a soldului finantarii garantate.

De asemenea, preluarea finantarii garantate si a dreptului de proprietate asupra autoturismului se poate face de catre orice alte persoane fizice care indeplinesc criteriile de eligibilitate prin inovatie.

Conditii

Pentru a beneficia de garantia acordata de stat prin acest program, potrivit actualului proiect de HG, persoanele fizice trebuie sa indeplineasca o serie de conditii, cum ar fi sa faca dovada, cu declaratia pe proprie raspundere si cu copia facturii proforma emise de vanzator, ca autoturismul care se achizitioneaza in cadrul programului este nou, ca este produs in spatiul intracomunitar sau provenit din import, ca indeplineste cel putin cerintele minime ale standardului EURO 5, ca este achizitionat de la o persoana juridica ce are ca obiect de activitate vanzarea autovehiculelor si ca are un pret de achizitie ce nu depaseste suma de 50.000 lei, la care se adauga TVA, dupa caz.

O alta conditie este cea potrivit careia persoanele fizice care aplica trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din pretul de achizitie in cazul finantarilor garantate, care acopera diferenta dintre pretul de achizitie a autoturismului nou, rezultat din factura proforma, si finantarea garantata.

In plus, acestea trebuie sa asigure autoturismul nou achizitionat din finantarea garantata printr-o polita de asigurare de tip CASCO, care va acoperi cel putin daunele totale si partiale de furt si avarii; fara franciza pentru daunele totale de furt si avarii si fara franciza sau cu franciza de maximum 100 de euro echivalent in lei pentru daunele partiale de furt si avarii. Obligatia se mentine pentru toata perioada de valabilitate a garantiei.

La aceste conditii se adauga normele proprii fiecarei banci, precum si conditiile specificate deja in OUG 66/2014 prin care s-a aprobat acest program.

De asemenea, beneficiarul se obliga sa constituie in favoarea finantatorului si a statului roman, reprezentat de MFP, proportional cu procentul de garantare, o ipoteca mobiliara asupra soldului creditor al contului curent deschis la institutia finantatoare. Ipoteca mobiliara va fi valabila pana la stingerea creantelor datorate de beneficiar in baza contractelor de finantare si de garantare.

Costuri si finantari

Programul guvernamental “Prima Masina”, prin care statul va garanta finantarea pentru achizitia unui autoturism nou, va beneficia in 2014 de un plafon total al garantiilor de 50 de milioane de lei.

Costul total al finantarilor acordate in cadrul Programului va fi compus din rata dobanzii ROBOR la 6 luni si o marja de maximum 3% pe an. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de catre finantator in toate etapele finantarii, dar nu include costul asigurarii, costurile legate de publicitate, prima de garantare, penalitatile percepute conform contractului de finantare.

La acestea se adauga prima de garantare, compusa din comisionul de risc datorat MFP si comisionul de administrare datorat Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), al caror nivel este stabilit anual prin ordin al ministrului Finantelor Publice sau ministrului delegat pentru Buget.

Comisionul de risc se calculeaza de catre finantator, ca procent aplicat la suma garantata, si se achita o singura data, la acordarea garantiei, pentru toata perioada de valabilitate a garantiei.

Comisionul de administrare este calculat la soldul garantiei statului.

Normele de aplicare a programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi stabilesc o serie de conditii si criterii de eligibilitate si pentru finantatori, precum si procedura detaliata de implementare a acestuia.

 

SURSA: www.ziare.com                          AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: