Prajitura greceasa cu nuci, desertul care te binedispune instant

30 septembrie 2015, ora 19:30, in categoria Sfaturi utile

 

P rajitura greceasa cu nuci este aromata, gustoasa si, cu siguranta,  va deveni deliciul intregii familii, de la mic la mare. Este reteta perfecta pentru sezonul rece!
Ingrediente pentru prajitura greceasa cu nuci

Pentru prajitura

1 1/4 cana nuci tocate marunt
2 cani faina
2 lingurite praf de copt
1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
1 lingurita scortisoara
3/4 lingurita cuisoare macinate
1/4 lingurita nucsoara macinata
1/4 lingurita sare
2 oua mari, la temperatura camerei
3/4 cana zahar brun
2/3 cana iaurt grecesc cu 2% grasime
2 lingurite coaja rasa de portocala
1/2 cana suc de portocale
1/4 cana ulei de masline

Pentru sirop

1/3 cana suc de portocale
1/4 cana zahar brun
1 lingurita coaja rasa de portocala
2 cuisoare intregi

Cum se prepara prajitura greceasa cu nuci

Preincalzeste cuptorul la 180oC. Tapeteaza o tava cu ulei si faina.

Adauga nucile intr-o alta tava tapetata cu hartie de copt si coace-le timp de 6-7 minute. Scoate nucile si pune-le imediat pe o farfurie pentru a se raci.

Intr-un bol incapator adauga faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu, scortisoara, nucsoara, cuisoarele macinate si sarea. Amesteca totul foarte bine.

Intr-un alt bol mai mic adauga iaurtul, coaja si sucul de portocale si amesteca bine.

Mixeaza ouale si zaharul la viteza maxima pana obtii o compozitie spumoasa. Adauga apoi treptat amestecul de iaurt preparat anterior. Dupa ce toate ingredientele s-au omogenizat, adauga treptat uleiul.

Rastoarna  apoi compozitia umeda peste cea uscata, in doua etape, amestecand foarte bine, astfel incat sa eviti cocoloasele. Adauga apoi o cana din cantitatea de nuci si amesteca bine.

Toarna compozitia in tava tapetata cu ulei si faina si coace timp de aproximativ 45 de minute. Poti verifica daca prajitura este coapta inserand o scobitoare in mijlocul acesteia. Daca iese curata inseamna ca prajitura este gata, in schimb, daca pe scobitoare observi urme de blat, aceasta este inca cruda.

In timp ce prajitura se coace poti prepara siropul. Adauga intr-un vas pentru prepararea sosurilor sucul de portocale, zaharul, cuisoarele si coaja de portocale. Lasa compozitia sa fiarba la foc mic timp de 4-5 minute, amestecand din cand in cand. Strecoara sosul pentru a indeparta coaja de portocala si cuisoarele si lasa-l sa se raceasca.

Scoate prajitura pe un gratar. Adauga siropul peste prajitura avand grija sa il imprastii uniform. Presara deasupra nucile ramase.
Cum se serveste prajitura greceasa cu nuci

Poti servi prajitura calduta sau la temperatura camerei. Nu o taia insa cand este fierbinte. Merge de minune alaturi de o ceasca cu ceai sau cu cafea.

 

SURSA:.stiri.com.ro                                            AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: