Planta care antrenează creierul. O simplă adulmecare crește performanțele intelectuale cu 75%.

16 februarie 2020, ora 21:00, in categoria Sanatate, Sfaturi utile

 

Oamenii de stiinta au gasit o rezolvare uimitoare contra… uitarii. Astfel, persoanele care au des lapsusuri, nu-si pot aminti cifre si nume, nu au decat sa miroasa ulei esential derozmarin sau sa tina pe biroul de la munca ori de acasa o astfel de planta. Aceasta creste performantele intelectuale chiar si cu 75%.

„Uite flori de rozmarin ca sa-ti aduci aminte; te rog, iubitule, sa nu ma uiti”, ii spune Ophelia lui Hamlet in celebra opera a lui William Shakespeare. Asadar, inca din acele vremuri se stia caaceasta planta face minuni pentru memorie. Astazi insa, cele mai noi cercetari – prezentate la conferinta anuala a British Psychological Society – argumenteaza stiintific faptul ca uleiul esential de rozmarin ii ajuta pe oamenii clinic sanatosi sa isi aminteasca evenimente din trecut si sa nu uite sa realizeze anumite sarcini.

De asemenea, studiul efectuat recent a scos in evidenta si faptul ca aceasta imbunatatire a memoriei s-a produs indiferent de starea participantilor, motiv pentru care oamenii de stiinta cred ca efectele pozitive ar putea fi provocate de o influenta chimica. Cercetatorii sustin ca descoperirea are potentialul de a imbunatati viata de zi cu zi a oamenilor care sufera de pierderi de memorie asociate cu inaintarea in varsta.

Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 66 de participanti impartiti in doua grupuri. Un grup a fost lasat sa astepte intr-o sala cu miros de rozmarin si un altul a fost rugat sa stea intr-o camera fara un miros aparte. Dupa un anumit timp de asteptare, subiectii au fost rugati sa realizeze o serie de teste de memorie ce includeau ascunderea unor obiecte, regasirea lor mai tarziu sau alte sarcini precum cele in care voluntarii trebuiau sa isi aminteasca sa le dea cercetatorilor un anumit obiect intr-un anumit moment.

Descoperirile au scos la iveala faptul ca uleiul esential de rozmarin crestea cu peste 70% sansele ca subiectii sa isi aminteasca ce au de facut in viitor. Cercetatorii au constatat ca participantii din grupul care a fost expus la mirosul de rozmarin nu numai ca au rezolvat mai bine sarcinile, dar aveau si un nivel mai crescut de eucaliptol, un compus din uleiul esential de rozmarin despre care se stie ca influenteaza sistemele chimice din corp, imbunatatind functiile cerebrale.

Studii anterioare au sugerat si ca unii compusi din rozmarin stopeaza productia unor enzime ce blocheaza functionarea normala a creierului, lucru care ne ajuta sa fim mai alerti, imbunatatindu-ne memoria pe termen lung.

In noul studiu, oamenii de stiinta s-au concentrat asupra memoriei prospective, ce implica abilitatea de a ne aminti anumite evenimente ce urmeaza in viitor si de a tine minte sa realizam anumite sarcini in anumite momente prestabilite. Acest tip de memorie este deosebit de importanta pentru activitatea de zi cu zi a oricarei persoane. Ea actioneaza atunci cand, de exemplu, cineva trebuie sa isi aminteasca sa trimita o felicitare sau sa isi ia medicamentele.

 

Articol relatat de portalul Câmp Limpede.                    Autor:Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: