Paul Mihu Sadoveanu, prozator român

22 septembrie 2014, ora 00:39, in categoria Atelier literar

Familia Sadoveanu: Mihail Sadoveanu, Profira Sadoveanu

Paul Mihu Sadoveanu s-a născut la 3 iulie 1920, Iaşi. Este fiul mezin al Ecaterinei (născută Bâlu) şi al lui Mihail Sadoveanu. Urmează în oraşul natal cursul primar, apoi Şcoala Normală „Vasile Lupu”, iar la Bucureşti Colegiul Naţional „Sf. Sava”, unde îşi ia bacalaureatul în 1939. Frecventează Facultatea de Drept 2 ani (1940-1942), ulterior fiind mobilizat la Şcoala de Ofiţeri de Rezervă din Câmpulung. Obţine gradul de sublocotenent într-un regiment din Sibiu, pleacă pe front şi îşi pierde viaţa în luptele de la Turda. În 1944, postum, îi apare microromanul Ca floarea câmpului….

Sursa de inspiraţie a scrierii lui Sadoveanu, Ca floarea câmpului…, o constituie propria copilărie şi adolescenţă, locul central ocupându-l figura prietenului şi mentorului Alexandru Drăgănescu, un văr mai mare. Romanul polarizează senti­mente puternice, transformându-se într-o evocare plină de delicateţe, generată de dispariţia prematură, într-un accident de automobil, a nepreţuitului tovarăş. În episoadele povestite de Petru, personajul-copil, sunt transferate trăiri ale autorului, care nu caută cu tot dinadinsul o cale narativ-literară, ci preferă dialogul ca modalitate de creionare a personajelor, cadrul natural fiind amintit fugitiv şi numai pentru a fixa locul de desfăşurare a evenimentelor.

Dealul Copoului, malul lacului Brateş sau al Dunării nu îl incită să îşi exerseze condeiul, preocuparea principală fiind reconstituirea, cu accente grave, premonitorii parcă, a portretului celui dispărut. Textul relevă însă un scriitor cu talent, care nu a avut, din nefericire, timp să şi-l cizeleze, ba nici măcar să îşi revadă scrierea, operaţiune îndeplinită cu pioşenie de sora sa, Profira Sadoveanu. Ca floarea câmpului… este cartea inocenţei pierdute, dar şi a iniţierii în suferinţă.

***

Plecat pe front, înrolându-se voluntar împotriva voinței tatălui său (scriitorul Mihail Sadoveanu), Mihu va fi răpus de gloanțe în lupta de la Chețani, pe Mureș, în ziua de 22 septembrie 1944. Avocatul dr. Ionel Sava, nepot al lui Ionel Pop – prietenul de vânătoare și megieșul lui Mihail Sadoveanu la Oașa – aduce trupul neînsuflețit la Alba Iulia. Mihu Sadoveanu va fi înmormântat cu onoruri militare în cimitirul Eroilor din Alba Iulia.

Una din surorile sale, Ligia, va fi timp de trei ani profesor la Liceul de fete din Alba Iulia, scopul șederii sale aici a fost acela de a îngriji de momentul fratelui său.

În anul 2011, cu prilejul sărbătoririi Zilei Naționale a României, 1 Decembrie, reprezentanții românilor de pretutindeni întruniți în Congresul Spiritualității Românești, împreună cu primăria orașului Unirii au dezvelit o placă comemorativă, la intrarea în cimitirul eroilor, în memoria eroului căzut în luptele pentru dezrobirea Ardealului.

Moare la 22 septembrie 1944, Turda, judeţul Cluj

Opera
Ca floarea câmpului…, Bucureşti, 1944.

Sursa:
crispedia
cjalba.ro

Redactor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: