Păstrează-ți frumusețea cu ajutorul salcâmului

23 ianuarie 2018, ora 20:30, in categoria Maria Dumitrache, Sanatate

Înflorirea salcâmilor este unul dintre miracolele naturii.
Ciorchinii de flori albe şi parfumate, atârnaţi ca nişte lampioane în copaci, transformă lumea în sărbătoare. Şi ca şi când prezenţa lor n-ar fi de ajunss, gingaşele flori dăruiesc din frumuseţea lor şi femeilor care ştiu să le transforme în leacuri pentru obraz. Cu un conţinut pu­ternic de substanţe ete­ice, ele au efect emolient şi calmant asupra pielii, pe care o întineresc şi o fac să împrumute ceva din luciul primăverii.

Loţiune tonică cu salcâm
Ingrediente: 40 g flori de salcâm uscate, 100 ml alcool etilic de 40-70 de grade – pentru tinctură; apă distilată.
Mod de preparare:
Tinctură de flori de salcâm: se amestecă florile bine mărunţite cu alcoolul şi se lasă la macerat timp de 10 zile. Se filtrează şi se amestecă în părţi egale tinctura de salcâm cu apă distilată (1:1). Se păstrează la frigider, în recipient de sticlă. Aplicată după curăţarea obrazului, împrospătează tenul.

Apă de salcâm
Ingrediente: 4 linguri flori de salcâm, apă.
Mod de preparare: se pun la macerat de seara două linguri de flori de salcâm, în jumătate de ceaşcă de apă. A doua zi se filtrează şi se pune lichidul deoparte. Peste florile de salcâm se toar­nă o jumătate de ceaşcă de apă clocotită. Se acoperă, se lasă din nou la infu­zat 20 de minute, apoi se strecoară. În final, se amestecă cele două lichide, maceratul şi infuzia de salcâm, şi se păstrează la frigider (până la 4 zile). Se loţionează tenul, gâtul şi decolteul curăţate în prealabil, în fiecare seară. Se pot face şi comprese calde, care se aplică pe faţă şi pe gât, timp de 15 minute. Calmează, tonifică şi catifelează tenul. De asemenea, apa de salcâm e emolientă şi decongestionantă, în cazul cuperozei (vinişoare pe nas şi pe po­meţi).

Mască cu salcâm, lapte şi tărâţe
Ingrediente: 4 linguri de flori de salcâm proaspete sau 3 linguri flori uscate, o jumătate de ceaşcă de lapte, tărâţe de ovăz sau de grâu.
Mod de preparare: se fierb florile de salcâm la foc mic în lapte, timp de 3 minute. Se trage vasul deoparte, se acoperă şi se lasă 15 minute. Se filtrea­ză, iar laptele se amestecă cu tărâţele, până la consistenţa unei paste. Se aplică pe faţă şi pe gât. Se lasă să acţioneze o jumătate de oră, apoi se clăteşte cu apă călduţă. Curăţă, hrăneşte, înviorează, estompează ridurile.

Ulei de salcâm
Ingrediente: flori de salcâm proaspete sau uscate, bine mărunţite, ulei de floarea-soarelui, de susan sau de măsline, presat la rece.
Mod de preparare: umpleţi o sticlă cu flori de salcâm, apoi turnaţi uleiul, până le acoperă. Închideţi recipientul ermetic şi lăsaţi compoziţia la macerat vreme de două săptămâni, la lumină. Filtraţi şi mutaţi uleiul într-o sticlă închisă la culoare, pe care o păstraţi la frigider. Uleiul aplicat pe piele are acţiune emolientă, hrănitoare, protectoare, antiinflamatoare, cicatrizantă. Se poate folosi şi pentru grăbirea vindecării rănilor şi a arsurilor.

Sursa:
yahoo celebrity

Autor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: