O afacere de familie.Trandafiri de Damasc, transformați în dulceață, sirop și șerbet

11 august 2014, ora 09:20, in categoria Povesti de succes, Produse bio, Sfaturi utile

O familie din Brașov a lăsat viața la oraș pentru a se întoarce la țară, unde, de doi ani, cresc albine și cultivă, ecologic, trandafiri de Damasc.

Cu ajutorul albinelor, trandafirii sunt polenizați, fiind apoi transformați în dulceață, sirop, șerbet, oțet, tinctură, cremă sau uleiuri.

„Am vrut ceva total diferit de ceea ce am făcut înainte. Am avut două opțiuni: soțul meu se pricepea la albine, eu am studiat foarte mult florile. Mi-au plăcut întotdeauna florile, în principal trandafirul, și atunci studiind am zis, mai, mă regăsesc în ceva. Trebuie să vedem fiecare în ce ne regăsim, se pare că m-am regăsit mai mult în flori. Avem și albine, avem 25 de stupi, dar e foarte greu și cu stupi. Stupii trebuie să-i avem la flori, să polenizăm florile și atunci s-au îmbinat”, povestit  Carmen Velican, citată de emaramures.ro.

Așa au ajuns să dețină în prezent o cultură ecologică de trandafiri întinsă pe o suprafață de 25 de ari.

Pentru familia Velican, ziua de lucru începe de la ora 4 dimineața, pentru că petalele de trandafiri trebuie culese devreme, pentru a-și păstra aroma și pentru a putea fi folosite la prepararea delicateselor.

„De exemplu, dulceața se poate folosi și ca delicatesă, se poate folosi și ca medicament. O jumătate de linguriță luată seara, înainte de culcare, face somnul  odihnitor, e bună pentru mușchiul cardiac, pentru astmul bronșic, pentru plămâni și stomac. Siropul de trandafiri, consumat ca un răcoritor vara, este bun în astmul bronșic, în răceli, în viroze pulmonare. Tratează aftele bucale, efectiv consumându-l ca un răcoritor. Fiecare cu beneficiile lui”, a explicat Carmen Velican.

SURSA:ro.stiri.yahoo.com                                 AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: