Numarul politelor obligatorii de locuinte a crescut de aproape 5 ori intr-un an

22 august 2014, ora 07:00, in categoria Asigurari, Financiare, Sfaturi utile

La finalul lunii iulie 2014 erau active la nivel national 1.529.909 asigurari obligatorii de locuinte (polite PAD), conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID Romania), societatea privata care administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor.

Astfel, in iulie 2014 erau de aproape 5 ori mai multe locuinte asigurate obligatoriu fata de luna similara a anului trecut, cand erau active doar 320.658 de polite PAD.

Gradul de acoperire al asigurarii obligatorii a locuintelor a urcat, in iulie, la 17,99%, dupa ce in luna precedenta era de 15,88%, in conditiile in care in Romania exista 8,5 milioane de locuinte, potrivit datelor recensamantului populatiei si locuintelor.

Cele mai multe polite PAD erau active in Bucuresti (305.759 de polite), Timis (84.076 de polite) si Prahova (76.425 de polite). La polul opus, judetele cu cele mai putine locuinte asigurate obligatoriu au fost Salaj (9.236 de polite), Mehedinti (11.711 de polite) si Bistrita-Nasaud (12.112 de polite).

Conform statisticilor PAID, 72,9% dintre politele active la nivel national erau incheiate in mediul urban si 27,1% in mediul rural.

In functie de tipul de locuinta, 89,1% din politele PAD sunt incheiate pentru cele de tip A si 10,9% pentru locuintele de tip B.

In ceea ce priveste distributia pe regiuni, cele mai multe polite active sunt in Bucuresti (20,0% din totalul politelor), Muntenia (20,0%) si Transilvania (16,6%). De asemenea, cea mai mica acoperire o intalnim in Maramures (2,6% din totalul politelor), Bucovina (3,5%) si Crisana (4,2%).

PAID s-a constituit, ca societate privata de asigurari, in luna noiembrie a anului 2009. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Obiectivul principal al PAID este cuprinderea in asigurare, pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala – cutremure, inundatii si alunecari de teren, a tuturor locuintelor din Romania. Protectia financiara a proprietarilor de locuinte impotriva acestor riscuri reprezinta fundamentul Legii nr. 260/2008, in baza careia a fost infiintat PAID.

Politele de asigurare obligatorie a locuintelor (PAD) costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro).

Locuintele de tip A reprezinta constructiile cu structurra de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic. Locuintele de tip B sunt cele cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic;

Asigurarea locuintelor impotriva dezastrelor este obligatorie si separata de cea facultativa. Polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD) este valabila 12 luni.

Cei care doresc asigurarea locuintei pentru o suma mai mare (asigurare facultativa) au optiunea sa incheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depasesc plafonul asigurat obligatoriu. In acest caz, asigurarea obligatorie (polita PAD) si cea facultativa trebuie incheiate separat.

Romanii care nu-si asigura casele risca sa fie amendati cu 100-500 de lei.

 

SURSA : 1asig.ro                                     AUTOR : Ninel Stama

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: