Noutăţi în pomicultură. Noile livezi superintensive

2 martie 2017, ora 08:22, in categoria Gospodarul

Cu sprijinul Guvernului Olandei, familia inginerului Petre Eremia realiza în anul 2005, la Lacul Rezi lângă Însurăţei prima livadă în sistem super intensiv. În 2009 livada avea să se extindă la 70 ha. În contractul prin care beneficiarul a primit fondurile nerambursabile erau trecute două clauze: acesta trebuia să implementeze în România tehnologia olandeză şi să pregătească şi alte unităţi pentru înfiinţarea unor livezi super intensive moderne. Astăzi, după 5 ani de la acel moment, inginerul Eremia afirmă cu toată convingerea că înfiinţarea de noi livezi trebuie să urmeze şi în România calea pe care au pornit pomicultorii din Vestul Europei, aceea a livezilor super intensive.

 

Să vedem mai întâi care sunt condiţiile care se cer pentru a înfiinţa o astfel de plantaţie.

Livada se realizează pe orice tip de sol indiferent de gradul de fertilitate şi structura acestuia. Solul este suportul pomului, elementele necesare se dau printr-o soluţie nutritivă în proporţie de 60 la sută iar restul foliar şi prin starter.
La înfiinţare trebuie să avem în vedere dotarea cu un sistem modern de irigare şi fertilizare prin picurare astfel încât să putem comanda electronic fertirigarea cu 2-8 l pe pom pe zi. Livada se realizează numai în sistem irigat, sistemul radicular fiind unul superficial! Dar atenţie consumul de apă este de cel puţin cinci ori mai mic faţă de irigatul clasic.
Calculul suprafeţei pe care poate fi înfiinţată plantaţia pleacă pornind de la o sursă de apă care trebuie să asigure pentru un ha 0,1l pe secundă. Dacă sursa are un debit de 1 l pe secundă putem planta 10 ha măr sau 15 ha cais, prun, piersic, cireş. Livada se realizează numai cu pomi de tip Knip, de doi ani şi trunchi întinerit de un an pe port vegetativ, liber de viroze care asigură o vigoare mică şi sub mijlocie altoit cu soiuri foarte productive, solicitate pe piaţă. La lansare pomii primesc un spaţiu vital de 2-8 mp cu o distanţă între rânduri de 3 maxim 4 m, iar pe rând 0,75-2m.
Mijloacele de susţinere sunt asigurate la fiecare pom prin spalieri, sârme şi bambus. Protecţia cu plasă antigrindină precum şi cea contra brumei este obligatorie. Deoarece aceste condiţii diferă în funcţie de specie vom face o prezentare individuală la timpul potrivit.
Pentru o bună reuşită trebuie să avem în vedere un scenariu obligatoriu care presupune comandarea materialului săditor (în vârstă de 2 ani), cu 2 ani înainte de anul plantării. În pepinierele din Italia se realizează material în vitro care se poate planta şi la vârsta de un an, cu condiţia să aibă minim trei lăstari anticipaţi, asigurarea sursei de apă, construirea sistemului de fertirigare şi punerea lui în funcţie în ziua plantării. În toamna şi în iarna premergătoare plantării se realizează sistemul de susţinere cu spalieri şi sârme . După plantare pomii se leagă de prima sârmă şi bambus. Sistemul diferă în funcţie de specie dar toate la timpul potrivit.
În anul plantării trebuie să avem asigurare utilajele specializate pentru stropit , lucrările solului şi recoltat. Înfiinţarea plantaţiei se realizează primăvara odată cu sosirea materialului săditor . Plantarea diferă de la o specie la alta. Pentru valorificarea superioară a producţiei trebuie să construim un depozit cu frig pentru păstrarea fructelor până la livrare. Avem în vedere faptul că fructele trebuie livrate atunci când preţul încasat acoperă cheltuielile şi obţinem un beneficiu pentru ca în 6 ani să recuperăm investiţia făcută. Tot din profit se va realiza plasa antigrindină şi contra brumei pentru a pune la adăpost producţia.

 

Singura noastră grijă este să aplicăm corect tehnologia de producere pentru că doar aşa din livezile super intensive putem obţine în fiecare an producţii mari constante şi de cea mai bună calitate.

 

Autor : Ioan Nonu Călinoiu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: