Mircea Eliade si Maitreyi Devi

26 decembrie 2018, ora 08:00, in categoria Stiri

Nascut in 13 martie 1907, la Bucuresti, Mircea Eliade a intalnit-o pe Maitreyi Devi in India, cand el avea 23 de ani si ea doar 16. Povestea lor de dragoste s-a sfarsit brusc, cei doi tineri fiind despartiti de familia fetei. S-au reintalnit la Chicago, in 1973 (foto).

El ortodox, ea hindusa. Prea mult pentru parintii fetei si pentru o societate marcata de prejudecati. In 18 septembrie 1930, Eliade a fost obligat sa nu o mai vada pe Maitreyi. “Sufeream cumplit. Sufeream cu atat mai mult cu cat intelegeam ca, o data cu Maitreyi, pierdusem India intreaga”, a povestit Mircea Eliade in jurnalul sau, conform Adevarul.

Ca rod al acestei triste povesti de dragoste au aparut romanele “Maitreyi”, publicat de Mircea Eliade in 1933, si “Dragostea nu moare”, publicat de Maitreyi Devi in 1974.

In timp ce lucra la cartea sa, Maitreyi l-a intalnit pe Eliade la Chicago, revederea surpriza fiind pusa la cale de un apropiat, dupa cum relateaza Adelina Patrichi.

“Maitreyi Devi radia. La fel, si Eliade. Nu stiu ce gandeau, dar cred ca amandoi erau fericiti. (…) Cand am intalnit-o, a doua zi, era bucuroasa. Ne-a spus ca si-a indeplinit misiunea pentru care a venit la Chicago, anume sa il intalneasca pe Eliade (…)

Era fericita si ne-a povestit despre iubirea ei pentru Mircea. Pana atunci nu am stiut nimic cu siguranta, aveam doar banuieli”, a relatat profesorul Pabitra Sarkar, doctor in lingvistica, intr-un interviu acordat in 2008 revistei Timpul.

 

 

SURSA:.ziare.com                                       AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: