Mesaj cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorilor

5 octombrie 2014, ora 12:00, in categoria Educatie, Educatie, Politic, Stiri

 

Ziua de 5 octombrie este una cu o semnificație specială pentru mine, este un prilej pentru a ne aminti de importanța fundamentală a profesiei de dascăl. În opinia mea, termenul care definește cel mai potrivit esența acestei meserii este cel de ”dascăl”, şi nu de ”profesor”.

 

Actul de educare este o formă de serviciu public, de calitatea căruia depinde într-un grad foarte înalt dezvoltarea întregii societăți. Cei care intră în sistemul de învățământ au misiunea de a transmite nu doar cunoștințe, dar și valori generației tinere și, din această perspectivă, dascălul este cel pentru care această profesie reprezintă o adevărată vocație. Îmi doresc să fie din ce în ce mai mulți dascăli printre profesorii noștri!

 

Învățământul este un domeniu de care sunt personal legat și îmi amintesc cu mare plăcere de anii pe care i-am petrecut alături de elevii mei.

 

Mi-a plăcut cu adevărat să fiu dascăl și, tocmai de aceea, cunosc foarte bine care este potențialul acestei profesii pentru creșterea și dezvoltarea României, dar și problemele care afectează sistemul de învățământ.

 

În cadrul programului meu prezidențial, educația reprezintă o prioritate, iar viziunea mea este centrată pe respectul care trebuie acordat dascălilor, ca și pe conștientizarea faptului că niciun alt sistem nu are capacitatea să schimbe lucrurile atât de profund. Pentru ca învățământul românesc să ajungă performant, este necesară o abordare care să pornească de la o decizie luată consensual, care să fie asumată pe termen lung, cel puţin de către principalele partide parlamentare.

 

Pentru a avea un sistem de educație performant, consider că avem nevoie, în primă etapă, ca segmentul preuniversitar să nu fie bazat exclusiv pe formule de acumulare de informații, ci pe îmbinarea teoriei cu practica. Astfel, sunt valorificate abilitățile și competențele fiecărui elev. Ulterior, în cadrul segmentului universitar, prioritară ar trebui să fie acumularea masivă de competențe, care să permită specializarea, în mod real, într-un domeniu.

 

Un proiect complet pentru sistemul de educație trebuie să includă, de asemenea, și corelarea educației cu cercetarea, pentru atingerea performanței în zona de înalte tehnologii. În plus, România are nevoie de mecanisme de încurajare a educației continue, pentru adaptarea permanentă la nevoile unei piețe a muncii tot mai dinamice.

 

Un aspect care trebuie în mod cert reglementat este și cel privind statutul dascălilor în societate. Un corp profesoral performant nu poate exista în lipsa unor remuneraţii corespunzătoare și a unui sistem care să încurajeze valoarea.

 

Dacă românii îmi vor da votul lor, îmi propun, ca președinte al României, să organizez o dezbatere națională pe tema educației, în urma căreia să rezulte ținte și etape clare prin care să reconstruim întregul sistem.

 

Investiția în educație este o investiție în viitor și merită făcută indiferent câte eforturi și resurse financiare sunt necesare. Doar astfel avem șanse reale ca România să se transforme din temelii, să devină țara în care cu toții ne dorim să trăim!

 

SURSA : www.iohannispresedinte.ro                   AUTOR : Ninel Stama

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: