Marea Ducesa Maria Alexandrovna a Rusiei

23 ianuarie 2020, ora 10:30, in categoria Cultural, File de istorie

Marea Ducesa Maria Alexandrovna a Rusiei (mai tarziu Ducesa de Edinburgh si Ducesa de Saxa-Coburg si Gotha; 17 octombrie 1853 – 24 octombrie 1920) a fost fiica tarului Alexandru al II-lea al Rusiei si a Mariei Alexandrovna. Maria a fost sotia Printului Alfred, Duce de Edinburgh, al doilea fiu al reginei Victoria.

La 23 ianuarie 1874 la Palatul de Iarna, St. Petersburg, Marea Ducesa Maria s-a casatorit cu ducele de Edinburgh, Albert de Saxa-Coburg si Gotha. Ducele si ducesa de Edinburgh si-au facut aparitia in public la Londra la 12 martie. Mariajul n-a fost unul fericit. Tatal Mariei, tarul Alexandru al II-lea, insista ca lumea sa se adreseze fiicei sale cu titlul de “Inaltime imperiala” si sa aiba prioritate fata de Printesa de Wales, lucru ce a infuriat-o pe regina victoria. Regina a insistat ca titlul de “Alteta regala” Maria Alexandrovna sa preceada intotdeauna titlul de “Inaltime imperiala” pe care Maria l-a primit la nastere.

La moartea unchiului ei, Ernst al II-lea, Duce de Saxa-Coburg si Gotha la 22 august 1893, Ducatul a revenit ducelui de Edinburgh devreme ce fratele sau mai mare Printul de Wales renuntase la drepturile sale la succesiune. Odata cu ascensiunea sotului ei la conducerea Ducatului, Marea Ducesa Maria Alexandrovna a devenit Ducesa de Saxa-Coburg si Gotha, acest titlu adauganduse celui de Ducesa de Edinburgh.

Singurul fiu al cuplului, Alfred, Print mostenitor de Saxa-Coburg si Gotha a fost implicat intr-un scandal; la cea de-a 25-a aniversare a parintilor sai printul s-a impuscat in ianuarie 1899. A supravietuit, parintii l-au trimis la Meran pentru a se recupera insa doua saptamani mai tarziu, la 6 februarie, printul a murit. Ducele de Saxa-Coburg si Gotha a murit de cancer la gat la 30 iulie 1900 la Castelul Rosenau, districtul Coburg. Tronul Ducatului a trecut la nepotul ducelui, printul Charles Edward, Duce de Albany. Ducesa de Saxa-Coburg si Gotha a continuat sa traiasca in Coburg.

Sursa:
cultural.ro

Redactor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: