Marcel Adams, miliardarul de origine română care şi-a construit averea din imobiliare, în Canada

5 iulie 2014, ora 10:40, in categoria Diverse, Povesti de succes, Top Leaderi

Marcel Adams a clădit un imperiu construind centre comerciale, fiind unul dintre primii dezvoltatori de malluri din Canada. La 60 ani după achiziţia primei proprietăţi imobiliare, miliardarul în vârstă de 93 ani deţine o avere impresionantă de peste 1 miliard dolari şi a fost inclus pe lista Forbes a celor mai bogaţi oameni din lume, în 2013. 

 

Miliardarul canadian s-a născut în România, în anul 1920, într-o familie de evrei, sub numele de Marcel Abramovich. În timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, într-o perioadă în care comunitatea evreiască din România a fost decimată, Adams a reuşit să fugă în Turcia. Nu a prins rădăcini aici şi, înainte de a se stabili în oraşul canadian Quebec (în 1951), a luat parte la războiul pentru independenţa Israelului.

Odată ajuns în Canada, viitorul miliardar plănuia să îşi câştige existenţa ca şi tăbăcar, meserie învăţată de la tatăl său. Dar a început să lucreze ca agent de vânzări prin telefon, căutând clienţi pentru piei de animale. Și-a schimbat numele în „Adams”, la cererea şefului său, care căuta orice metodă de a economisi banii plătiţi pentru convorbirile la distanţă.

  • În 1953, dezvoltatorul de origine română s-a însurat cu Annie Adams, având împreună patru copii: Julian, Linda, Sylvan şi Leora
  • Unul dintre cele mai mari regrete ale mogulului canadian este că nu a reuşit să urmeze cursurile unei universităţi, neavând posibilitatea de a beneficia de informaţii teoretice

Cu ajutorul talentului său nativ de negociator şi vânzător, Marcel Adams a reuşit să economisească în patru ani suficienţi bani pentru a achiziţiona prima proprietate imobiliară în Quebec: un bloc cu apartamente, în pitorescul cartier Grande-Allée. După revânzarea clădirii rezidenţiale, a obţinut un profit de 70%, bani pe care i-a reinvestit tot în sectorul real estate. În vremuri în care conceptul de „mall” nu era la fel de familiar ca în prezent, miliardarul de origine română a deschis în Quebec primul centru comercial dintr-un lung şir ce avea să urmeze.

Compania mogulului imobiliar deține și administrează aproape 750.000 metri pătrați

Fondatorul imperiului imobiliar a povestit cum, la momentul în care s-a stabilit în Canada, ţara era plină de nenumărate ferme „pe care nu le voia nimeni”, amplasate la marginea oraşelor. Sesizând o bună oportunitate de afaceri, Adams a început să achiziţioneze astfel de proprietăţi – la început cu ajutorul creditelor bancare şi mai apoi din propriile sale câştiguri. Iberville Developments le-a transformat ulterior în suburbii atractive, cu locuinţe şi malluri ce i-au transformat în clienţi pe canadienii sătui de perioada de război. Pe lângă proprietăţi rezidenţiale, gigantul imobiliar a mai construit sau cumpărat şi clădiri de birouri sau fabrici şi spaţii industriale.

  • Marcel Adams este cunoscut pentru lipsa sa de comunicare cu presa, acordând interviuri foarte rar şi cu precădere jurnaliştilor francezi şi israelieni
  • Nu în ultimul rând, fondatorul imperiului imobiliar este recunoscut şi pentru actele de caritate, punând bazele Adams Family Foundation

Ajuns în Canada cu buzunarele goale, Adams a reuşit să construiască un imperiu în valoare de 1,1 miliarde dolari. Iberville Developments este cea mai mare companie imobiliară din estul Canadei, având în portofoliu peste 100 proprietăţi ce însumează aproape 750.000 metri pătraţi – în special centre comerciale, dar şi spaţii de birouri sau industriale, terenuri şi unităţi rezidenţiale, în Canada şi în SUA. Miliardarul canadian declară că a preferat dintotdeauna să găsească un chiriaş pentru o proprietate decât să o vândă. Mai mult, întrebat de ce birourile companiei sale se află într-o clădire închiriată şi nu într-una proprie, acesta a explicat că astfel preţul plătit este mai mic decât chiria pe care o cere pentru propriile spaţii.

Sursa : imopedia.ro                                                  AUTOR : NINEL STAMA

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: