Manastirea Crasna – localizare in Prahova si scurt istoric

3 martie 2019, ora 11:00, in categoria MIHAELA DOBRESCU, Obiective turistice in zona, Turism intern

 

Manastirea Crasna este o manastire ortodoxa, situata in satul Schiulesti, la 50 km N de Ploiesti, pe soseaua Ploiesti-Brasov, la numai 15 km de Comuna Drajna-Prahova. A fost construita in padure, langa raul Crasna, la poalele muntilor Ursoaia.

 

Comunitatile monahale de pe Valea Prahovei si a Teleajului s-au intemeiat inca din secolul al XV-lea. Manastirea Crasna a fost ridicata, probabil, la inceputul secolului al XVIII-lea, de cativa sihastri din Valeni.

Prima atestare documentara a asezamantului a fost in anul 1745, intr-un act de donatie in care se arata ca aici salasluia un schit de calugari, cu o biserica de lemn. Zidirea actualei biserici a inceput in anul 1824, fiind ctitorita de postelnicul Constantin Potolfea, ca biserica de mir pentru satul Bajenari, unde se refugiasera locuitorii din imprejurimi in timpul navalirii turcilor.

Sfintirea bisericii a avut loc la data de 6 mai 1828, cand s-a propus reinfiintarea obstei monahale. Primul staret a fost chiar ctitorul Constantin Potlogea, fiul preotului Radu Potlogea, care ii lasase o mostenire, ce a fost donata, ulterior, schitului. Aici se construiesc chili din lemn, populate cu calugari adusi din Cheia, Ciolanu. In anul 1836, singurul fiu al staretului se calugareste dupa moartea sotiei, cu numele de Nil Monahul si isi doneaza mosia schitului. Staretul infiinteaza o scoala pentru copiii din satele vecine, oferindu-le si cazare gratuita, in internatul schitului.

Schitul a fost afectat in timpul secularizarii averilor manastiresti din anul 1864, putinii calugari care au mai ramas, inchinandu-l manastirii Cheia si schimbandu-i numele in schitul Crasna. In anul 1920 manastirea a fost jefuita de ocnasii de la Slanic, iar din anul 1964 a inceput sa se refaca, datorita staretilor Nicodim, Ghedeon si Galaction.

Manastirea Crasna este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia, obiectiv pe care nu ar trebui sa-l ratati daca va aflati in apropiere.

 

SURSA: .infopensiuni.ro                                       AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: