Mananca greceste – Pastitsio
16 februarie 2015, ora 16:00, in categoria Bucataria internationala, Sfaturi utile
Pastitsio este o mancare de origine greceasca aromata si satioasa. Un fel de musaca, dar cu paste si carne tocata. Este o idee excelenta pentru un pranz copios.
Ingrediente necesare pentru pastitsio:
- 500 gr carne vita macinata
- 800 gr rosii maruntite conserva
- 1 ceapa
- 2 catei usturoi
- 2 frunze dafin
- un praf nucsoara si scortisoara
- 2 buc cuisoare
- sare, piper
- oregano
- 350 gr paste penne
- 500 ml lapte
- 50 gr unt
- 50 gr faina
- parmezan
- ulei de masline
- sare piper
Mod de preparare:
Ceapa o taiem marunt si o calim in putin ulei de masline pana devine transparenta. Adaugam usturoiul, apoi carnea pana prinde culoare. Punem condimentele, frunzele de dafin si apoi sosul de rosii. Lasam la foc mediu spre mic timp de 25-30 minute. Daca scade putin sosul mai adaugam apa. Intre timp punem apa cu sare la fiert si fierbem pastele. Pentru sosul bechamel topim untul intr-o cratita, adaugam faina, amestecam tot timpul cu un tel, lasam la foc mic un minut, apoi adaugam laptele in fir subtire, amestecand permanent. Cand e ingrosat, il asezonam cu piper si nucsoara.Il dam la o parte.Pastele le scurgem de apa si punem jumatate din ele intr-o forma ceramica, apoi peste punem tot sosul de rosii, iar deasuprarestul de paste. Turnam imediat sosul bechamel uniform peste paste, razuim parmezan si dam la cuptor, preincalzit la 180 grade pana se rumeneste frumos. Lasam sa se raceasca, apoi servim. A doua zi dupa ce se incalzesc din nou, se taie mult mai frumos, se pot face cu o zi inainte si apoi la frigider, a 2 zi le incalziti la cuptor si le veti putea portiona minunat. Enjoy!