Mai multa sanatate si mai multi bani …

5 martie 2015, ora 17:00, in categoria Financiare

 

Desi toti fumatorii, sau aproape toti, sunt constienti de impactul financiar pe care il are acest obicei asupra bugetului propriu, nu de multe ori acest lucru este determinant pentru ca cineva sa vrea sa se lase de fumat. Pentru ca nu prea o sa vorbim aici despre impactul acestui viciu asupra sanatatii, vom face cateva calcule  pentru a vedea ce beneficii financiare putem avea daca ne lasam de fumat. Acestea pot reprezenta imboldul de care aveti nevoie in cazul in care sunteti un fumator hotarat sa se lase dar nu gaseste destule motive sa o si faca efectiv.

Sa facem un calcul in legatura cu cat anume cheltuie un fumator, daca cumpara in medie un pachet de tigari pe zi la pretul de  15 lei. Presupunand ca in loc sa cumpere pachetul amintit mai sus, acesta pune cei 15 lei deoparte, la sfarsitul unei luni va avea cam 450 de lei pe care-i va depune intr-un cont bancar de economisire.Mergand mai departe cu acest calcul, la finalul unui an de zile acesta va avea in cont suma de cca 5.500 de lei  (1.200 euro)  daca dobanda oferita de banca ar fi de 3% pe an.

Acum daca tot am economisit atatia bani, hai sa vedem si ce am putea face cu ei anul viitor in martie:

 - putem sa mergem in 3 city-break-uri in Europa,putem sta cam o saptamana in Dubai, iar daca am avea un  apartament care necesita renovari, putem  sa-l facem ca nou cu cei 5.500 de lei adunati

Si daca am vazut ca se poate, ne relansam in calcule si ajungem la o suma de 29.000 lei (cca 6500 euro) daca prelungim la 5 ani durata de economisire prin renuntarea la fumat.

Si in acest caz, simularea noastra te va putea face proprietarul unui autovehicul Dacia Logan nou nout, sau chiar o motocicleta la fel de noua si de ce nu, o sa-ti permiti o vacanta undeva pe o insula exotica.Daca ai spirit antreprenorial,  acesti bani poti sa-i investesti intr-un magazin online sau chiar sa investesti intr-o mica afacere in domeniul agricol.

Daca dublam numarul de ani in care chiar nu mai fumam deloc, vom descoperi ca putem fi si mai bogati dar sigur si mai sanatosi, iar suma pe care o vom avea la dispozitie din banii pe care nu-i vom mai da pe tigari si binenteles ca-i vom tine tot intr-un depozit bancar pana atunci, ar ajunge cam la 61.500 de lei (cam 13.650 de euro)

Mai mult ca sigur ca veti sti singuri ce sa faceti cu acesti bani, dar va sugerez si eu catava variante pe care le puteti lua in calcul :

 - un autovehicul Skoda Octavia nou sau poate un Porsche Cayenne second-hand dar este si varianta sa faceti ocolul Pamantului in doi.

Suna incitant nu…?

Pana la urma, decizia de a se lasa sau nu de fumat apartine fiecaruia !

Astept parerile dumneavoastra pro si contra fumatului, sau de ce nu, idei de cum putem sa cheltuim banii economisiti daca lasam astazi fumatul…Smile
Autor  : Octavian Sandulescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: