Lucian Stancu, proprietarul celei mai mari ferme de prepelițe din România: Nu mai facem faţă cererii!
4 octombrie 2017, ora 10:05, in categoria Financiare, Idei de afaceri, Ninel Stama
O jumătate de milion de euro este valoarea noii investiţii de la complexul de creştere a prepeliţelor din Băbeni, sat Pădureţu, judeţul Vâlcea. Peste o lună, la doi ani de la inaugurare, la Ferma Bunicii va fi inaugurată o nouă hală de producţie, complet automatizată, cu o capacitate de 100.000 de prepeliţe.
Carne şi ouă de prepeliţe pentru toate marile magazine din ţară
„Am pornit de la început la drum cu ideea că trebuie să dezvolt o afacere prin care să fim cei mai buni în domeniul creşterii prepeliţelor. Cu noua hală care va fi pusă în funcţiune la sfârşitul lunii mai, investiţia totală depăşeşte un milion de euro. La fel, suntem conştienţi că este o investiţie riscantă, dar suntem hotărâţi să mergem mai departe şi să rămânem în continuare pe locul întâi în acest domeniu”, a declarat pentru Agrointeligenţa, Lucian Stancu, proprietarul de la „Ferma Bunicii”.
Pentru a putea face faţă cererii tot mai mare de pe piaţă la ouă şi carne de prepeliţe şi pentru a acoperi la nivel naţional întreaga reţea de lanţuri de supermarketuri, Ferma Bunicii a ales să lucreze cu parteneri specializaţi în reţeaua de retail. După ce va fi pusă în funcţiune noua hală de producţie, produsele de la Băbeni cu marca „Ferma Bunicii vor fi preluate în piaţa de retail de ICC Concept Business Trade şi sub brand-ul „Frumuşica”.
„Am ales să ne concentrăm pe producţie. Ca să ai succes, pentru fiecare etapă a afacerii trebuie să apelezi la specialişti. Prin intermediul noilor parteneri vom avea posibilitatea să acoperim lanţurile de mari magazine din toată ţara. Am avut în vedere că noua hală pe care o vom da în folosinţă, cel puţin va dubla capacitatea actuală”, a menţionat Lucian Stancu
Un complex complet automatizat
Pentru dotarea halei de producţie proprietarii fermei de prepeliţe din judeţul Vâlcea au apelat la compania Zucami din Spania, firmă cu tradiţie în domeniu.
Pe lângă hala propriu zisă a cărei construcţie va i finalizată de proprietari, investiţia va cuprinde instalaţii şi utililaje complet automatizate, controlate de la un panou unic computerizat. Investiţia cuprinde printre altele, un siloz de 50 de tone cu alimentare automată, trei linii de creţtere a prepeliţelor cu o capacitate de 30.000 de capete fiecare, linie automată de colectare a ouălelor, linie de ambalare, cameră specială pentru colectarea automată a dejecţiilor şi altele.
„Este un proiect complex. Totul va fi automatizat. Nici măcar pe ouă angajaţii nu vor mai pune mâna. Furajarea, alimentarea cu apă, camera de incubare totul este parte dintr-un flux automatizat, iar igiena va fi la cel mai ridicat nivel. Dejecţiile vor fi colectate şi ambalate în camera specială după care sunt livrate către agricultori.
Avem deja toate autorizaţiile şi avizele necesare, mărcile sunt înregistrate.. S-a investit doar pentru această hală jumătate de milion de euro, bani din credite bancare, dar şi resurse proprii”, a precizat Lucian Stancu pentru Agrointeligența.
„Ne concentrăm pe piaţa internă”
Deoarece investiţia este una de amploare, iar riscurile nu sunt neglijabile, Ferma Bunicii s-a afiliat unui grup de firme puternice.
„Am avut oportunitatea de a ne afilia unui holding puternic coordonat de domnul Vali Gheorghe. A fost o şansă pentru noi având în vedere investiţiile uriaşe pe care le realizăm. O astfel de investiţie se recuperează în 5-10 ani. Deocamdată am ales să ne concentrăm pe piaţa internă, cererea este uriaşă. Avem negocieri şi cu partenerii externi din Franţa, Anglia, Polonia însă au solicitări enorme pentru produse. Sperăm ca în viitorul apropiat să începem şi livrări externe.
Vom continua investiţiile şi deja pregătim extinderea în domeniul cultivării şi comercializătii ciupercilor Agaricus, Pleurotus şi Champignon. Am înregistrat marca şi ne ocupă şi de achiziţionarea terenurilor necesare pentru hale şi culturi”, a mai declarat proprietarul de la complexul de creştere a prepeliţelor din Băbeni.
Ferma de prepeliţe, denumită „Ferma Bunicii”, este situată în judeţul Vâlcea, localitatea Băbeni, satul Pădureţu, la marginea pădurii Zmeoaica. Este o afacere dezvoltată sub forma unui „complex agroindustrial integrat şi vertical”. Cifra de afaceri este de 25.000-30.000 de euro pe lună, iar după finalizarea investiţiilor este estimată să ajungă la 100.000 euro/lună.
Ferma are trei nivele de reproducţie, e dotată cu incubatoare profesionale automatizate. Are în dotare o secţie pentru prepeliţe ouătoare, o secţie pentru prepeliţe de carne, o secţie de reproducţie şi tineret, o secţie de incubare şi eclozare, o secţie de procesare ouă, abator şi laborator propriu, toate fiind dotate şi autorizate conform reglementărilor în vigoare.
Nominalizat la premiile revistei Capital
Lucian Stancu, proprietarul Fermei Bunicii a fost nominalizat, la secţiunea Agricultură, pentru premiile ce vor fi acordate în cadrul Galei Oskar de revista Capital.
„În urma cu cateva zile, am aflat de pe portalul Agrointeligenţa că fac parte din primii zece nominalizaţi la premiile Oskar oferite de Capital pentru agricultură. Am rămas surprins deoarece sunt și mulţi alţii care merită cu adevărat să fie nominalizaţi, oameni care muncesc şi investesc în agricultura de multi ani şi care au rezultate foarte bune.
Nu pot sa spun decat că mulţumesc celor de la Capital dar şi celor de la Agrointel care au avut încredere în mine încă de la inceput. Luna asta s-au împlinit doi ani de când am început aceasta afacere în satul natal , în amintirea bunicii mele, dar şi cu dorinţa de a ajuta acest sat şi oamenii minunaţi care muncesc şi trăiesc aici. În acest moment, îmi vin în minte câteva rânduri scrise de Mircea Platon :. Mai avem mult până reuşim să construim ce ne-am propus şi să putem ajuta cu adevărat acest sat Padureţu, un colţ de rai pentru inimile şi sufletele celor care locuiesc aici. Aceasta nominalizare nu face decât să mă ambiţioneze şi mai mult, iar odată cu finalizarea acestui proiect ambiţios sperăm să realizam tot ceea ce ne-am propus, mai ales că sunt unul dintre cei care cred că”, a declarat Lucian Stancu, proprietarul de la Ferma Bunicii.
Lucian Stancu este absolventul unei facultăţi de management şi afaceri. A urmat apoi un master în marketing şi servicii. Spune că nu a ratat nici o etapă din formarea sa profesională şi a pornit de jos pentru a ajunge la poziţia deţinută astăzi. Lucrează în vânzări din 1994.
SURSA: agrointel.ro
AUTOR: Ninel Stama