Lacul adânc de 60 de metri care s-a format într-o carieră minieră părăsită

9 octombrie 2017, ora 08:44, in categoria Stiri

O carieră minieră inundată din Teliucu Inferior a devenit loc de agrement după ce în ultimii ani apa izvorâtă din subteran a transformat zona într-un lac imens, a cărei adâncime ajunge la 60 de metri.

Minele de fier au funcţionat în Teliucu Inferior, o localitate mică de la marginea Hunedoarei, până în urmă cu un deceniu. O dată închise, nimeni nu s-a mai ocupat de îngrijirea fostei exploatări. Printre dărâmăturile complexului minier de la Teliuc, vechea carieră a minei a fost inundată de apă, iar cu timpul s-a format un lac a cărei suprafaţă şi adâncime s-au mărit fără întrerupere în ultimii ani.

Localnicii susţin că în unele zone, lacul măsoară 60 de metri adâncime şi continuă să se extindă. A înghiţit cariera, câteva guri de mină, un drum şi livezile din împrejurimi, dar situaţia nu este atât de gravă precum pare. Dimpotrivă, localnicii se bucură că pot pescui aici, chiar dacă la câţiva kilometri în depărtare se află Lacul Cinciş.

Tăul Teliucului i-ar putea face concurenţă barajului, cel puţin în ce îi priveşte pe amatorii de pescuit. A devenit o adevărată atracţie pentru localnici, mai ales că a fost populat cu peşte. „Venim şi pescuim aici. Unii mai fac baie, însă din cauza adâncimii mari a lacului este destul de periculos să te scalzi aici”, a povestit Ioan, un fost miner din Teliuc. Bărbatul relatează că un apropiat de-al său a prins o ştiucă de aproape cinci kilograme. Nu asta a fost cea mai mare mirare a localnicului, ci modul în care lacul s-a format în numai câţiva ani.

Un lac creat pe neaşteptate
„Lacul a început să se formeze prin 2003, o dată cu închiderea Minei Centrale din Teliuc şi Minei Est. Mina a intrat în conservare, staţiile de pompe care scoteau apa din exploatare şi o revărsau în Cerna au fost scoase, iar apele subterane şi pluviale s-au acumulat în carieră. Apa va tot creşte şi cred că va trebui să fie realizată o legătură cu râul Cerna care trece prin vecinătate, ca apa din tău să se scurgă în râu”, a spus Nicu Modârcă, un fost inginer la Mina Teliuc.

Oamenii din Teliucu Inferior se declară încântaţi că pot pescui în lacul format la doar câţiva metri de casele lor. Ce-i drept, o pot face şi în Lacul Cinciş, apropiat comunei. Primarul comunei Teliuculu Inferior, Sorin Pupeză, susţine că administraţia locală are în plan transformarea zonei într-o bază de agrement. „Acest lucu va putea fi realizat în baza unui parteneriat public – privat”, a declarat Sorin Pupeză.

Sursa:
adevarul.ro

Autor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: