La mulţi ani, Ştefan Hruşcă!

8 decembrie 2014, ora 18:41, in categoria Aniversari

Întruchiparea autentică a colindătorului, “dascălul de colinde”, aşa cum l-a numit poetul George Ţărnea, Ştefan Hruşcă împlineşte astăzi 57 de ani.

Este în plin turneu de colinde, aşa cum i-a obişnuit pe români de mai bine de 20 de ani. Astăzi, de ziua sa, se va afla pe scena Casei de Cultură din Câmpulung Muscel, de la ora 17.00 şi la Casa Sindicatelor din Piteşti, de la ora 20.30.

În Bucureşti, artistul va ajunge la 15 decembrie, la Sala Palatului, începând cu ora 20.00, urmând să încheie spectacolele la 23 decembrie, la Casa Sindicatelor din Vaslui, ora 17.00 şi la Opera Română din Iaşi, ora 20.30.

Este pe scenă tot timpul. “De altfel, viaţa întreagă este o scenă. Am reuşit să-mi ating toate gândurile şi toate visele pe care le-am avut. Destinul meu este ca o stea care arde firesc, de la apariţie până la stingere. Pot să spun că este un destin al unui om obişnuit, un destin al unui om care se zbate să lase o dâră de lumină în urma lui. Toate albumele mele le consider o izbândă. Apoi, este familia mea, care mă bucură şi care m-a împlinit definitiv. Spectacolele pe care le-am ţinut în ţară şi românilor de pretutindeni, publicul care îţi dă speranţă şi continuitate în tot ceea ce faci este cel pe care trebuie să-l mulţumesc şi cel pe care îl salut de fiecare dată cu toată bucuria mea. Sunt un om care nu are neîmpliniri, ci doar reuşite. Muzica, pentru mine, este un mod de a trăi, este spaţiul în care mă simt cel mai lejer şi cel mai firesc”, ne povestea Ştefan Hruşcă.

Spune că s-ar bucura să fie reţinut ca un artist care şi-a iubit obârşia, şi-a respectat familia, semenii şi a încântat generaţii întregi de români cu muzica sa. Îi mulţumeşte Celui de Sus că steaua sa norocoasă i-a fost aşa de bine călăuzitoare, încât a ajuns unde a ajuns şi poate să bucure şi pe alţii. “Probabil, dacă nu o apucam pe acest drum, rămâneam dascăl în Borşa de Maramureş şi modelam suflete în alt mod decât o fac acum.”

A debutat ca artist în anul 1981 cu Cenaclul Flacăra, până în 1984 a susținut peste 1000 de spetacole împreună cu cenaclul. Începând cu anul 1991 s-a stabilit în Toronto, Canada.

Președintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Ștefan Hrușcă la 10 decembrie 2004 Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, Categoria B – “Muzică”, „pentru contribuțiile deosebite în activitatea artistică și culturală din țara noastră, pentru promovarea civilizației și istoriei românești”.

Discografie
Rugă pentru părinți (1984)
Urare pentru îndrăgostiți (1986)
Colinde I (1990)
La săvârșitu’ lumii (1993)
Ziurel de ziurel (1995)
Fostele iubiri (1995)
Sfântă-i sara de Crăciun (2001)
20 de ani (2001)
Crăciunul cu Hrușcă (2001)
Iarăși flori dalbe (2005)
Balade speciale (2007)
La mijlocu’ cerului (2012)

Premii
Marele Premiu al Muzicii Folk (1982)
Premiul pentru Creație (1983)
Premiul Discul de Aur oferit de Casa de discuri Electrecord, cu albumul „Colinde I”, pentru cele mai multe albume vândute (1991)
Al doilea Disc de Aur pentru albumul „La săvârșitu’ lumii”
Premiul Uniunii Oamenilor de Artă pentru cele mai multe unități vândute din albumul „Ziurel de Ziurel” (1996)

Echipa Jurnalul de Drajna îi urează un călduros «La mulţi ani!» celui care ne-ncântă sufletul şi ne mângâie cu vocea de înger sărbătorile de iarnă! La mulţi ani, Dascăl de Colinde!

Surse:
wikipedia
jurnalul.ro
www.hrusca.com

Redactor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: