La mulţi ani, Români! La mulţi ani, România!

1 decembrie 2014, ora 00:00, in categoria Evenimente, File de istorie

1 Decembrie 1918 este comemorată de 96 de ani ca ziua în care s-a desăvârşit visul de aur al întregului nostru popor. Un moment ce nu trebuie uitat din istoria românească!

romaniaturistica.ro

În acea zi mare şi luminoasă, deasupra României în sfârşit întregită prin voinţa de stâncă şi prin lupta eroică a tuturor românilor, parcă nu mai pluteau norii şi ceţurile lui decembrie, ci chipurile tuturor eroilor jertfiţi pentru libertate şi unitate : de la Decebal şi Mircea cel Bătrân, de la Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul, de la Horea şi Tudor Vladimirescu, de la Bălcesu şi Avram Iancu, de la Kogălniceanu şi Cuza Vodă până la Ion Raţiu şi Aurel Vlaicu – un simbol al zborului vulturesc cu primul avion românesc peste Carpaţii pătaţi .
Să răsune în acea zi imnul ţării noastre “ Deşteaptă-te române !”, cântărea populară a “Mioriţei” şi versurile neîntrecutului luceafăr al graiului, gândirii şi simţirii româneşti – Eminescu, cel care a străbătut pe jos întinsul ţării şi cu ardoare a cântat durerile şi bucuriile, speranţele şi dorul , istoria şi gloria poporului .
Să ne aducem aminte de toate faptele eroice de la Posada şi Rovine, Podul Înalt şi Călugăreni, de la Şelimbăr şi Plevna , de la Valea Prahovei, Oituz, Mărăşti şi Mărăşeşti, bătălii duse pentru a păstra un colţ de ţară liberă, un colţ de Românie unde să fluturăm drapelul, în jurul căruia la 1 Decembrie să ne adunăm toţi şi să rămânem uniţi .
Unirea cea mare din 1918 ne-a afirmat pe harta Europei ca un popor şi-un stat de cea mai perfectă unitate, remarcată prin originea daco-romană, prin obiceiuri străvechi, civilizaţie proprie, aspiraţii şi idealuri comune. A fost vremea când România a dat oameni politici de însemnătate europeană ca : Nicolae Titulescu. Această ţară a dat scriitori, artişti şi muzicieni înscrişi în patrimoniul de aur al culturii naţionale şi universale, de la matematicieni ca D.M.Pompei şi până la muzicieni ca Enescu, de la scriitori ca Sadoveanu, Arghezi, Blaga până la pictori ca Petrascu sau sculptori de talia lui Brâncuşi.Avem cu ce să ne mândrim! Suntem români!

 

Echipa Jurnalul de Drajna urează un călduros «La mulţi ani» tuturor românilor de pretutindeni!  

 

Mândră ţara cu suflet carpatic, încununându-te inelar
La picioare îţi stă mireasa Dunărea îmbrăţişându-te aievea
Fluvii şi râuri, ape subterane şi marine valsează nestinse
Printre vegetaţii etajat distribuite, pe-o scenă autohtonă slujesc
Dăruind ţie, nouă – poporului românesc focul viteaz şi democratic
Cărbuni, aur, sare şi petrol alături de Marea Neagră în horă să intrăm
1 Decembrie – românii de pretutindeni să ne adunăm botezându-ne încă o dată
Mama-ţară care ne-a unit şi lumină să-i aprindem în torţe de vis şi dor
Strigând toţi într-un glas: Românie – noi de aici nu plecăm !

Autor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: