Jurnal de Presedinte – Episodul 19 : Prima vizita externa a domnului Klaus Iohannis, in calitate de presedinte al Romaniei.Declarații după întâlnirile cu Jean-Claude Juncker și Donald Tusk. Ce a discutat președintele cu liderii UE

17 ianuarie 2015, ora 09:15, in categoria Klaus Iohannis, Politic, Stiri

Klaus Iohannis și-a început astăzi prima vizită externă în calitatea de președinte al României. Șeful statului se află la Bruxelles, unde a avut întrevederi cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, și cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. La întâlnirea președintelui cu șeful Comisiei Europene a participat și Corina Crețu, comisarul european român.

După întrevederile cu liderii europeni, Klaus Iohannis și Jean-Claude Juncker au susținut o conferință de presă comună, la care a participat și Corina Crețu.

“Am mare încredere în domnul preşedinte Iohannis, sper că va apropia mai mult România de Europa. Europa nu ar fi la fel fără România. Am evocat multe subiecte alături de Iohannis: Schengen, MCV”, a declarat Jean-Claude Juncker, înainte să-i dea cuvântul președintelui român.

Iohannis și-a surprins audiența: a vorbit în trei limbi

“Am mare plăcere să mă aflu alături de domnul Juncker, ne cunoaştem de ceva vreme. Mi-a făcut mare plăcere că doamna comisar Creţu a participat la o parte din discuţia noastră. Sunt bucuros să spun că am găsit nu doar înţelegere, ci şi puncte de vedere identice cu ale mele în mai multe teme importante pentru România. Am subliniat dorinţa românilor de a finaliza procesul de integrare totală în UE, deci de a deveni membru nu cu toate drepturile, fiindcă şi acum avem toate drepturile, dar un  membru acceptat în UE. Unul dintre cele mai importante obiective din mandatul meu este europenizarea completă a României. Domnul Juncker m-a asigurat de sprijinul său în chestiunea intrării în Schengen. Am vorbit despre MCV, peste câteva zile vom avea un nou raport. Am avut ocazia să discutăm despre fondurile europene şi am cerut sprijinul său pentru creşterea gradului de absorbţie. Sunt optimist şi în această privinţă. Am discutat de asemenea, despre cel mai recent pact încheiat în România, în privinţa cheltuielilor pentru Apărare”, a spus și Klaus Iohannis.

Iohannis și Juncker au primit şi întrebări din partea presei acreditate

Președintele României a primit o întrebare din partea unui reporter german, în limba franceză, dar i-a atras acestuia atenţia, în germană, că îi înţelege limba, transmite Adevărul.

La final, Klaus Iohannis li s-a adresat tuturor celor prezenți, în franceză: “Merci beaucoup!”

Cum puteţi caracteriza economia românească, dacă ne gândim la faptul că s-a considerat că s-au înregistrat progrese?

Jean-Claude Juncker: Am discutat cu domnul Iohannis, astfel încât România, prin investiţiile în economia reală, să profite. Guvernul ne-a încredinţat un număr important de proiecte.

Cum vedeţi demersul de aderare la Schengen? Ştim că Olanda se opune.

Klaus Iohannis: Am constatat cu bucurie că azi cei doi preşedinţi au împărtăşit punctul meu de vedere, că România trebuie şi poate să devină parte din Schengen. Primele discuţii le voi avea la începutul lui februarie, cu ocazia unei vizite în Franţa şi Germania.

Articol preluat integral de pe dcnews.ro

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: