Jurnal de Presedinte – Episodul 12 : Prima decoratie acordata de Klaus Iohannis – Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici: Exista inca oameni cu mainile patate de sange care se plimba liberi

23 decembrie 2014, ora 09:00, in categoria Evenimente, Klaus Iohannis

 Presedintele Klaus Iohannis l-a decorat luni pe Octav Bjoza, presedintele Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, cu Ordinul National “Steaua Romaniei” in grad de Cavaler, afirmand ca prin acest gest recunoaste si onoreaza “sacrificiul si curajul de care au dat dovada femeile si barbatii care au suferit si pierit pentru libertate in vremea comunismului si in zilele din decembrie ’89″. Totodata, Iohannis a afirmat ca “exista inca oameni cu mainile patate de sange care se plimba liberi” iar acest lucru “arata incapacitatea noastra ca societate de a-i gasi si pedepsi pe cei vinovati”.

“O meritati din plin”, i-a spus Klaus Iohannis lui Octav Bjoza, dupa ce i-a inmanat cea mai inalta decoratie a statului roman.

“Ziua de azi e una speciala, prima zi de exercitare efectiva a mandatului de presedinte si ziua in care marcam 25 de ani de la prabusirea dictaturii comuniste. Este prima decoratie pe care o confer in calitate de presedinte”, a spus presedintele.

Acesta a precizat ca, inainte de toate, mandatul sau va fi unul al respectului fata de toate valorile Romaniei, in conditiile in care “o natiune nu poate avea viitor fara a-si respecta inainte de toate trecutul”.

In plus, in cei 25 de ani care au trecut de la prabusirea comunismului au fost gasite “putine prilejuri de a impartasi bucuria cu acesti oameni care au luptat impotriva comunistilor”. “Prin acest moment vreau sa marchez inceputul unui nou capitol in istoria noastra recenta: un presedinte care pune in valoare inainte de toate modelele din societate”, a aratat seful statului.

Aratand ca sistemul comunist “s-a instalat prin crime si abuzuri si a continuat sa se impuna in intreaga sa existenta prin teroare si minciuna”, Klaus Iohannis a apreciat ca cea mai mare drama a fost aceea ca “regimul comunist a distrus elitele”.

Presedintele a subliniat, in acest context, ca nu vor inceta controversele legate de revolutie “pana cand adevarul juridic nu va fi scos la iveala”.

“Societatea romaneasca nu s-a vindecat complet de bolile trecutului. Exista inca oameni cu mainile patate de sange care se plimba liberi iar acest lucru arata incapacitatea noastra ca societate de a-i gasi si pedepsi pe cei vinovati”, a spus Iohannis, aratand ca este “dreptul si obligatia justitiei de a identifica si aduce in fata legii pe cei care se fac vinovati” atat de crimele din anii 50 – 6o cat si de crimele si abuzurile de la revolutie.

Octav Bjoza a declarat ca acordarea acestei decoratii reprezinta o recunoastere pentru un intreg “grup social”, respectiv persoanele asasinate, inchise sau oprimate in timpul dictaturii comuniste.

“Vina lor nu a fost decat aceea de a-si fi iubit neamul, patria si tricolorul”, a continuat el, notand ca cei mai multi fost detinuti politici si deportati nu mai sunt in viata”.

“Lor, si celor inca aflati printre noi, aceasta inalta distinctie le rasplateste munca si jertfa. Fie ca gestul dvs sa semnaleze inceputul unei etape distincte in istoria Romaniei contemporane, de afirmare a tarii noastre pe plan international, de atingere a adevaratei democratii visate si de victimele represiunii comuniste”, a mai spus acesta, atragand atentia ca cei 17 “colegi” cu care a venit la ceremonia de la Palatul Cotroceni insumeaza 300 de ani de condamnare, dintre care 115 ani efectuati.

Articol preluat integral de pe HotNews.ro  Foto : RomaniaTV.net
 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: