Istoria ne aminteşte…

6 februarie 2020, ora 16:54, in categoria Aniversari

 
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord ( NATO) , este o alianţă formată din 28 de state din America de Nord şi Europa, ce şi-au asumat responsabilitatea de a îndeplini obiectivele cuprinse în Tratatul semnat la data de 4 aprilie 1949 la WASHINGTON.

În conformitate cu prevederile Tratatului, rolul fundamental NATO este că, prin intermediul căilor politice şi militare, să apere libertatea şi securitatea statelor membre. În cadrul acestuia , ţările membre se angajează să-şi menţină şi să dezvolte capacităţile de apărare, individual şi colectiv, oferind bază pentru planificarea apărării colective.

România a solicitat aderarea la NATO încă din anul 1993. Un an mai târziu, România a fost primul stat care răspunde iniţiativei lansate de NATO de a participa la Parteneriatul pentru Pace , destinat cooperării euro-atlantice în materie de securitate, cu rol major în procesul de includere a noi membrii în NATO.

29 Martie 2004 reprezintă o dată extrem de importantă pentru istoria modernă a României. Ea consemnează momentul în care, ţara noastră alături de Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia şi Slovenia a devenit ţară membră NATO, cu drepturi depline. Începând cu acea dată , România s-a implicat activ în procesul de promovare a valorilor şi obiectivelor acestei Alianţe.

În perioada 2-4 aprilie 2008 , ţara noastră a fost gazda Summit-ului NATO, organizat la Bucureşti, cel mai mare eveniment de politică externă desfăşurat în ţara noastră.

În prag aniversar, Alianţa îşi propune să apere în continuare interesele comune de securitate într-un cadru care continuă să evolueze, adesea într-un mod imprevizibil. NATO trebuie înainte de toate să menţină voinţa politică şi mijloacele militare cerute de ansamblul diferitelor sale misiuni.

Să nu uităm că, istoria este singurul laborator existent în care putem testa consecinţele ideilor şi raţiunii.

Autor: Roxana  Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: