Investitorii imobiliari au inceput sa prinda din nou curaj

3 septembrie 2014, ora 15:30, in categoria Imobiliare

 

Dupa ani de criza imobiliara si o piata inghetata care abia incepe sa isi revina este de inteles faptul ca investitorii imobiliari s-au aratat reticenti in ultima perioada. Semnele clare de dezmortire a pietei au inceput sa inspire noi miscari pe domeniul imobiliar, prima jumatate a anului 2014 inregistrand vanzari cu peste 250% mai mari decat aceiasi perioada din anul 2013.

Analistii explica aceste fenomen ca urmare a relaxarii conditiilor de creditare si a semnelor bune aduse de trendul ascendent al preturilor. Investitorii imobiliari au inceput sa isi recapete curajul si sunt dispusi sa reia vechi proiecte daca nu sa demareze unele noi.

Inceputul anului 2014 a fost marcat de reluarea vanzarilor in complexe rezidentiale intrate in insolventa si reluarea unor proiecte rezidentiale, de retail de birouri sau industriale precum Charles de Gaulle Plaza, Inovations Park sau Moldova Mall.

In timp ce in Romania investitiile cresc, in restul Europei situatia este invers proportionala, cu scaderi de aproape 40% pe sectorul de investitii imobiliare fata de aceeasi perioada a anului 2014. Trendul urmat in tara este unul ce se observa si in alte tari vecine din zona Europei de Este precum Ungaria sau Republica Ceha.

In 2014 investitorii straini par mai interesati ca oricand de zona Europei de Est unde cresteri semnificative in materie de investitii au dus cifra totala a investitiilor imobiliare de pe teritoriul Europei la aproape 40 de miliarde de euro.

Prin comparatie cu cresterea de 250% din Romania si tarile vecine, tari precum Spania, Irlanda sau Austria care au inceput sa atraga atentia investitorilor Americani au inregistrat cresteri cu 100 de procente mai mici, insa in continuare semnificative.

 

SURSA: www.gimo.ro                                AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: