INSURANCE Profile: Piata de asigurari scade cu peste 8% in prima jumatate a anului. Vezi topul companiilor

7 septembrie 2014, ora 10:30, in categoria Asigurari, Financiare, Produse financiare

 

 

Datele preliminare centralizate de INSURANCE Profile indica un volum de prime brute subscrise de circa 908 milioane euro (4,05 miliarde lei) pentru piata de asiguari din Romania, in prime sase luni ale anului curent, in scadere cu 8,4% fata de ianuarie-iunie 2013.

Segmentul de asigurari de viata s-a diminuat cu circa 14%, pana la 170 milioane euro (sau 760 milioane lei), in vreme ce asigurarile generale au totalizat 738 milioane euro (3,3 miliarde lei), in scadere cu 7% fata de S1/2013.

Topul companiilor la finalul lunii iunie 2014

Locul 1: ALLIANZ-TIRIAC Asigurari

Prime pozitie in topul companiilor de asigurari alcatuit dupa criteriul volumului de prime brute subscrise este ocupata de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari. Potrivit datelor transmise de societate pentru INSURANCE Profile, subsidiara din Romania a grupului german ALLIANZ, a incheiat prima jumatate a anului cu subscrieri totale de 110 milioane euro, in crestere cu 4,8% fata de perioada similara din 2013. Totodata, conform cifrelor publicate de grup, profitul a urcat, de asemenea, pana la 7 milioane euro, de la 3 milioane euro in S1 2013.

Locul 2:  ASTRA Asigurari

Afacerile ASTRA Asigurari s-au diminuat cu o treime in S1/2014 totalizand 90 milioane euro, conform cifrelor prezentate in prospectul aferent emisiunii de actiuni publicat pe site-ul propriu. Totodata, asiguratorul a trecut pe profit (16 milioane lei) si a demarat prima etapa de majorare de capital cu suma de 70 milioane lei, urmand ca pana la finalul anului sa realizeze o injectie de capital in valoare totala de 490 milioane lei. Potrivit planului de redresare propus de KPMG, prima etapa de subscriere este destinata doar actionarilor existenti ai companiei si are ca termen de inchidere data de 1 octombrie.
Amintim ca la jumatatea lunii februarie, consiliul ASF a decis deschiderea procedurii de redresare financiara a ASTRA Asigurari sub administrarea KPMG Advisory. Toate politele emise de societate raman valabile, iar societatea este obligata sa onoreze solicitarile de despagubiri ale asiguratilor.

Locul 3:  OMNIASIG VIG

Subscrierile OMNIASIG Vienna Insurance Group au totalizat 86 milioane euro in perioada analizata, fata de 100 milioane euro cu un an inainte. Totodata, cota de piata a asiguratorului s-a diminuat pana la 9,5%. Daunele platite de societate au totalizat 91,3 milioane euro din care, cate o treime a revenit segmentelor auto CASCO si RCA (30 milioane euro fiecare), respectiv 22 milioane euro – aferente politelor deraspundere civila generala.

Locul 4: GROUPAMA Asigurari

GROUPAMA Asigurari a auntat ca a incheiat primul semestru al anului in curs cu un profit in valoare de 8,8 milioane lei, dupa ce, in perioada similara a anului trecut, a avut o pierdere de 18,9 milioane lei. Primele brute subscrise in primele sase luni al anului 2014 au insumat 324,1 milioane lei (73 milioane euro), cu 10,8% mai putin fata de aceeasi perioada a anului trecut, scadere cauzata aproape exclusiv de reducerea voluntara si temporara pe segmentul asigurarilor RCA si de reducerea activitatii pe segmentul Riscuri financiare.

Locul 5: CARPATICA ASIG

CARPATICA ASIG este compania care a consemnat cea mai mare crestere a volumului de afaceri intre primele 10 companii din piata: +31%. Datele transmise de societate indica un volum de afaceri de circa 68 milioane euro (305 milioane lei), echivalentul unei cote de piata de 7,6%. Portofoliul companiei a fost ocupat in proportie de 95% de polite auto, din care, circa 90% a revenit asigurarilor RCA.

Locul 6: ING Asigurari de Viata

ING Asigurari de Viata ramane si in aceasta perioada de raportare financiara, singura societate specializata exclusiv pe segmentul life din top 10. Potrivit comunicatului de presa transmis de asigurator, profitul brut estimat realizat de ING Asigurari de Viata a crescut de 2,6 ori in primele sase luni din 2014 si se ridica la 14,89 milioane lei, comparativ cu 5,63 milioane lei in aceeasi perioada a anului precedent. Potrivit oficialilor companiei, pe segmentul de asigurari de viata, volumul primelor brute subscrise de ING a totalizat 296 milioane lei (7,3% cota de piata).

Locul 7: ASIROM VIG (date estimative)

Datele publicate saptamana aceasta de VIENNA Insurance, indicau pentru cele trei societati membre ale grupului austriac (ASIROM, BCR Asigurari de Viata si OMNIASIG), un volum total de afaceri de 165,2 milioane euro, fata de 196,3 milioane euro in ianuarie-iunie 2013. Prin diferenta, eliminand realizarile BCR Asigurari de Viata VIG si ale OMNIASIG VIG (date comunicate de societati pentru INSURANCE Profile), reiese ca pentru prima jumatate anului curent, ASIROM VIG a realizat un volum de prime brute susbcrise de circa 63 milioane euro (vs. 65 milioane euro in S1/2013).

Locul 8:  GENERALI Romania

In cazul GENERALI Romania, afacerile asiguratorului s-au mentinut la un nivel constant: 51 milioane euro. Portofoliul de prime brute subscrise a fost unul echilibrat, fiind format in proportie de 18% – asigurari de viata, 30% – asigurari property, 33% – asigurari auto CASCO, 8% - RCA, 4% – polite travel, respectiv 5% – asigurari de raspundere civila.

Locul 9: EUROINS Romania

Afacerile EUROINS Romania au totalizat 50 milioane euro la finalul lunii iunie a.c., in scadere cu 22% fata de S1/2013. In ceea ce priveste dinamica subscrierilor pe clase de asigurare, compania a raportat scaderi de peste 46% pe segmentul property, de -19% pe segmentul CASCO respectiv de -22% pe segmentul RCA - asigurari care au generat si in aceasta perioada de raportare financiara cea mai importanta cantitate de prime brute subscrise: 46,7 milioane euro (93% din total). EUROHOLD – grupul financiar bulgar care detine EUROINS Insurance Group, actionarul principal al asiguratorului roman – atribuie scaderea subscrierilor EUROINS Romania unei decizii strategice de a reduce expunerea companiei. Aceasta a implicat majorarea tarifelor politelor RCA cu pana la 10 procente, iar in cazul politelor facultative CASCO, cu peste 15%, “ceea ce este in conformitate cu tendinta pietei si in concordanta cu ceilalti jucatori din piata – care urmaresc obtinerea de rezultate tehnice sustenabile”, se arata intr-un raport publicat de EUROHOLD.

Locul 10: UNIQA Asigurari

Datele transmise pentru INSURANCE Profile de UNIQA Asigurari – indica un volum de subscrieri de 212,4 milioane lei (47,6 milioane euro), in scadere cu circa 31% fata de ianuarie-iunie 2013. Valoarea daunelor platite de asigurator s-a cifrat la 262 milioane lei (58,7 milioane euro), din care circa 150 milioane lei au fost aferente politelorCASCO si 95 milioane lei pentru asigurari RCA.  In perioada de raportare, UNIQA Asigurari a incheiat 312.366 polite de asigurare, din care 154.289 polite RCA.

Datele pietei de asigurari/ brokeraj in asigurari pentru primul semestru al anului in curs vor fi disponibile in prima jumatate a lunii septembrie in revista de specialitate INSURANCE Profile (www.insuranceprofile.ro).

SURSA : 1asig.ro                                                AUTOR : NINEL STAMA

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: