Informatii utile absolventilor 2014

26 iulie 2014, ora 10:12, in categoria Diverse, Locuri de munca, Sfaturi utile, Stiri

 

Agenţia Judeteana pentru Ocuparea Forţei de Muncă Prahova reaminteşte absolvenţilor că, pentru a beneficia de prevederile Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurăilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, trebuie să se înregistreze la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă, ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, in termen de 60 de zile de la data absolvirii, ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca.

Documentele necesare inregistrarii in baza de date ca persoane aflate in cautarea unui loc de munca:

-          Copie si original C.I./B.I.;

-          Copie si original act studii  sau adeverinta absolvire;

-          Adeverinta medicala (cu mentiunea apt munca sau eventuale restricii medicale)

-          Cerere inregistrare (anexa 8 de la sediul agentiei).

Ca urmare a inregistrarii, absolventii beneficiaza de:

  • Informare si consiliere profesionala - ansamblu de servicii care are ca scop evaluarea si autoevaluarea personalitatii in vederea orientarii profesionale, instruirea in metode si tehnici de cautare a unui loc de munca, tehnici de prezentare la interviuri de angajare etc
  • Medierea muncii - punerea in contact cu angajatorii care ofera locuri de munca vacante in acord cu pregatirea, aptitudinile si interesele lor. Locurile de munca, disponibile la nivel national, se actualizeaza zilnic si pot fi vizualizate pe site-ul www.anofm.ro, sectiunea Locuri de munca
  • Formare profesionala - asigura initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea si specializarea in diferite meserii solicitate pe piata muncii
  • Indemnizatia de somaj

Absolvenţii, care, intr-o perioada de 60 zile de la absolvire s-au inregistrat la AJOFM Prahova sau la alti furnizori acreditati, nu s-au incadrat in munca potrivit pregatirii profesionale, nu urmeaza o alta forma de invatamant, nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta,  pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj.

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se întelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Indemnizaţia de şomaj acordată absolventilor se plăteşte pentru o perioadă de 6 luni şi este în valoare de 250 lei, reprezentând 50% din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare.

  • Completare venituri salariale

Absolventii, inregistrati la AJOFM, care se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni beneficiaza de o prima de incadrare in valoare de 500 lei. Acest drept se solicita de absolvent in termen de maximum 60 zile de la data angajarii.

Absolventii, care primesc indemnizatia de somaj, si se angajeaza cu norma intreaga pentru o perioada mai mare de 12 luni, in perioada de acordare a indemnizatiei, beneficiaza de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat. Acest drept se solicita in termen de maximum 60 zile de la expirarea celor 12 luni de la data angajarii.

  • Prime de mobilitate

Prima de incadrare- absolventii care, in perioada in care li se acorda indemnizatia de somaj, se incadreaza in munca intr-o localitate situata la o  distanta mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu, beneficiaza de o prima de incadrare egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii.

Prima de instalare – absolventii care, in perioada in care li se acorda indemnizatia de somaj, se incadreaza intr-o alta localitate si ca urmare a acestui fapt isi schimba domiciliul, primesc o prima de instalare egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.

Pentru informaţii suplimentare, absolventii se pot adresa agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu sau reşedinţă, astfel :

-          Pentru Ploiesti si zonele limitrofe

AGENTIA LOCALA PENTRU OCUPAREA FORTEI DE MUNCA PLOIESTI

ADRESA : Str. Nicolae Iorga nr. 1 , Ploiesti

Telefon/Fax : 0244/571390

-          Pentru Valenii de Munte si zonele limitrofe

PUNCT DE LUCRU VALENII DE MUNTE

ADRESA : Str. Nicolae Iorga nr. 77 , Valenii de Munte

Telefon/Fax : 0244/280339

-          Pentru Campina  si zonele limitrofe

AGENTIA LOCALA CAMPINA:

ADRESA : Str. Maramures nr. 19 , Campina

Telefon/Fax : 0244/376001

SURSA:http://www.stiriploiesti.ro/informatii-utile

AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: