Incredibila constatare despre Satul Ogretin din Drajna – Prahova

22 iunie 2017, ora 19:08, in categoria Ninel Stama, Renasterea Ogretinului, Stiri

 

 

Autor : Ninel Stama*****Multi dintre consatenii mei sau dintre cei care cunosc zona, citind titlul articolului, sunt tentati sa creada ca este o gluma sau o farsa .Nu, nu este o gluma, este o informatie absolut reala!

 Comuna noastra Drajna, a gazduit de aproape 2000 de ani, cel mai important drum militar si comercial care facea legatura dintre Occident si Asia, drumul prin Transilvania spre Dunare si Marea Neagra, prin trecatoarea(cetate,vama) Tabla Butii.Pentru a nu minimaliza incarcatura si valoarea sa istorica, voi trata separat , in alte articole, cele mai importante evenimente legate de aceasta cale de acces.

Ogretinul, un sat vechi, de mosneni harnici si gospodari, este atestat documentar inca din anul 1486 si se presupune ca a fost “ograda” Castrului Roman de la Drajna de Sus.

Satul Ogretin din Comuna Drajna-Prahova, are urmatoarele coordonate : 45,15′ 37″ N si 26,5’15″E .Aceste coordonate fac din Ogretin, o localitate cu un mare trafic aviatic international, deoarece asigura in spatiul aerian un important culoar de zbor pentru cursele internationale.

In 2015, pe parcursul  a patru luni de zile, in special in zilele cu cer senin am alocat ceva timp pentru edificare , beneficiind de sprijinul Flightradar24.com  pe care il intalniti permanent  pe pagina principala, pe partea stanga sub horoscop, a site-ului nostru www.jurnaluldedrajna.ro.

Am ramas placut surprins de ceea ce am constatat: pe deasupra Ogretinului se afla un principal culoar de zbor international pentru rutele: New York – Dubai, Washington – Abu Dhabi, Los Angeles – Dubai, Amsterdam -Singapore, Frankfurt -Doha, Manchester – Abu Dhabi, London – Mumbai, Brussels – Delhi si exemplele pot continua.Practic, pe acest culoar de zbor , trec zi si noapte,  toate cursele aeriene din America de Nord , din Tarile Nordice si Baltice, din UK si celelalte tari ale Europei de Vest si Europei Centrale,  catre India, Singapore, Emiratele Arabe Unite(Abu DhabiDubaiSharjahAjmanUmm Al-QaiwainRas Al-Khaimah și Fujairah), Quatar, etc.

Am ramas placut surprins sa vad ca in numai  2 ore (13.00-15.00) au trecut pe deasupra Ogretinului aprox. 30 de curse aeriene internationale, curse pe care le-am identificat pe Flightrader24.com, aeronave care circulau la 33.000, 37.000, 39.000 sau 41.000 ft, adica intre 11.000-13.000 metri altitudine.

In 2017, pe 22.06.2017, in 15 minute(18.45-19.00) au trecut 6 curse de pasageri: KUTAISI-LONDON, LONDON-CHENNAI, COLOMBO-LONDON, DUBAI-HAMBURG, LUXEMBURG-BAKU, MUSKAT-PARIS.

Doamne, mi-am zis eu, zeci de mii de turisti cu multi bani tranziteaza in 24 de ore Ogretinul(din pacate doar aerian!!!).Ma gandeam si visam…in viitor, putem face ca Ogretinul, parte componenta a Comunei Drajna, sa fie tranzitat si vizitat de multi turisti din toata tara, de oriunde din lume, turisti care sa lase un euro sau un dolar pentru un suvenir, sau pentru vizitarea unui muzeu, sau pentru cazare in satul sau comuna noastra…si poate ca astfel, interesul autoritatilor locale, judetene si guvernamentale o sa fie mai mare, sa gasim fonduri si resurse suficiente pentru a avea si in Ogretin: Caminul Cultural refacut si consolidat, drumurile laterale asfaltate, iluminat economic modern in fiecare stalp, retea de canalizare, gaze, investitori si locuri noi de munca, un drum pietruit de acces catre muntii nostri(pe la Varful Cornului), pensiuni turistice…

Eeee, ma scuzati…visam si eu!!!

 Zi si noapte trec pe deasupra Ogretinului mai multe avioane cu destinatia Dubai , decat  numarul total de microbuze cu destinatia Valenii de Munte,  Ploiesti sau  Bucuresti.

Inchei acest articol intr-o nota optimista : omul sfinteste locul si istoria isi va scrie fiecare pagina! Avioanele… vin si pleaca!Ne privesc de sus si… vad ce vad, daca vad! Neamul mosnenilor ogretineni  va ramane tot aici si va dainui peste secole , chiar daca ei au simtit dealungul timpului in aer, fie miros de praf de pusca, fie parfumul florilor de salcam , de tei sau de malin…Niciodata nu am primit nimic gratuit, totul a fost facut prin munca si prin sudoarea parintilor, bunicilor si strabunicilor nostri.

Doamne ajuta, sa fie pace in lume, sa fie intelegere intre politicienii, intre cei care pun mai presus de interesul personal, interesul national, al poporului roman !!!

 

Grafica blazon Renasterea Ogretinului : Ninel Stama

 

 

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: