In curand romanii vor putea sti care este pericolul de inundatii pentru imobilul vandut sau cumparat

3 septembrie 2014, ora 14:30, in categoria Diverse, Stiri

 

 

      In curand romanii vor putea sti care este pericolul de inundatii pentru imobilul vandut sau cumparat

 

click pe poza: FOTO (1)

Asa cum se lucreaza la o harta mai detaliata a cladirilor cu grad mare de risc in caz de cutremur din Capitala, exista proiecte serioase si pentru finalizarea unei harti comprehensive cu zonele cu cel mai mare risc de inundatii din intreaga tara. Harta vine ca o completare a variantelor disponibile in mediul online, harti incomplete, realizate de expertii societatilor de asigurari.

Harta oficiala se afla in plan de peste 8 ani insa abia de curand autoritatile au anuntat ca dispun de fondurile necesare pentru a o finaliza. Proiectul a fost demarat in vederea punerii la dispozitie a unei harti precise si perfect detaliate ce ilustreaza pericolul de viitura atat pentru zonele urbane cat si pentru marile orase.

Harti publicate pana in prezent au dezvaluit o realitate sumbra, cu aproape 70% din suprafata tarii expusa unor riscuri majore ce nu ocolesc nici macar orase precum Capitala.

Harti de riscuri pentru alinierea la standardele europene

Pentru harta zonelor imobiliare inundabile, autoritatile au obtinut peste 80% din bani in urma apelarii la fonduri europene. In vestul continentului, tari precum Olanda, Franta sau Germania dispun de pana la 5 harti de hazarde realizate de instituii diferite si disponibile online.

In Romania, exista doar harti neoficiale, incomplete si prea putin detaliate ce nu pot fi folosite pentru a estima riscul real pentru fiecare zona imobiliara in parte.

Lansarea hartii oficiale odata cu finalizarea proiectului Ministerului Mediului poate avea efecte destul de puternice asupra pietei imobiliare, daca situatia din alte tari unde preturile scad in zonele de pericol se va reflecta si in Romania. Aceste ieftiniri ale zonelor de pericol depind foarte mult de accesibilitate hartii si modul in care aceasta va fi distribuita.

Pericolul nu ocoleste Capitala

Conform informatiilor preliminare oferite de Ministerul Mediului, in intreaga tara exista doar 7 judete cu risc minim de inundatii. Zonele cel mai puternic afectate sunt cele din imediata apropiere a Siretului. Siretul este considerat unul dintre cele mai periculoase rauri din tara si produce anual victime materiale si umane la iesirea din matca.

Siretului i se adauga Muresul si afluentii iar in zonele rosii de risc maxim de inundatii se afla orase precum Nadlac, Urziceni, Satu Mare sau Sibiu.

Dunarea este un alt factor major de risc pentru inundatii catastrofale, afectand peste 154 de localitati si 500 de km de drumuri la fiecare revarsare.

Capitala ar putea parea una dintre zonele mai protejate, insa in realitate, conform expertilor care lucreaza la harta, proprietati din centrul Bucurestiului, pe calea Vacaresti sunt expuse riscurilor de inundatii la o posibila iesire din matca a raului Dambovita.

 

SURSA: www.gimo.ro                                          AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: