Grecia la ofertă sau cum să îţi cumperi o insulă la jumătate din preţul complexului Amfiteatru din Olimp

29 iulie 2015, ora 14:30, in categoria Turism international

 

Grecia nu mai stă pe gânduri şi îşi scoate la vânzare obiectivele de valoare – mai multe insule şi un pachet de active de 50 de miliarde de euro din industria navală, telecomunicaţii şi turism. Investitorii sunt şi ei nerăbdători să cumpere, preţurile mici sugerând oferte de nerefuzat, scrie Adevărul Financiar.
Startul l-a dat deja magnatul american Warren Buffett, care a cumpărat împreună cu un investitor italian insula greacă Agios Thomas, situată în Golful Saronic, la 45 de minute de Atena. Preţul de achiziţie – 15 milioane de euro. Numai că oferta este mult mai bogată şi variată. În pachetul de 50 de miliarde de euro se regăseşte şi „bijuteria coroanei” turismului grec, complexul Astir Palace Resort de la Marea Egee, format dintr-un hotel de lux şi facilităţi pe plajă şi restaurante, destinaţie preferată a liderilor mondiali şi a vedetelor de cinema, potrivit sursei citate. Comparând aceste preţuri cu ultimele tranzacţii de pe litoralul românesc, net inferior celui elen, o primă constatare ar fi că sumele cerute greci sunt foarte mici în raport cu investiţiile afaceriştilor români. Timişoreanul Josef Goschy, de exemplu, a plătit 30 de milioane în 2008 pentru complexul Amfiteatru-Belvedere-Panoramic din Olimp, în vreme ce Ioan Niculae a investit 10 milioane de euro doar în renovarea hotelului Carmen din Venus, după preluarea acestuia.

Ce a cumpărat de fapt Buffett

Întorcându-ne la greci, insulele aflate „la ofertă” au prețuri de pornire de la trei milioane de euro, scrie site-ului de ştiri TheJournal.ie.

Agios Thomas, insula pentru care Buffett plătit 15 milioane de euro, are o suprafață de peste un million de metri pătrați, adică peste 100 de hectare. Situată în apropiere de Atena, insula e nelocuită, nu are facilități și se află la 45 de minute de aeroport și la 20 de minute pe apă.

În oferta de vânzare a insulei se arată că este permisă construcția unei arii rezidențiale ce poate ocupa 4.800 de metri pătrați, adică 12 vile pe câte 400 de metri pătrați fiecare. Tot pe acestă insulă este permisă și construirea unui complex hotelier cu o suprafață totală de peste 13.700 de metri pătrați, ceea ce înseamnă un hotel și mai multe vile.

Sezonul turistic pentru insula Agios Thomas este estimat la șapte luni pe an. Temperatura maximă în timpul unui an este cuprinsă între 30 și 35 de grade, iar cea minimă între 10 și 15 grade Celsius.

Ce mai au grecii de vânzare?

Un alt chilipir pe care grecii vor să-l scoată la vânzare este complexul hotelier de lux Astir Palace Resort, de la Marea Egee, aflat în momentul de față în proprietatea Băncii Naționale a Greciei. Prețul lui unitar nu a fost comunicat, fiind însă principalul obiectiv scos la vânzare al fondului de privatizare de 50 de miliarde de euro.

Complexul a mai trecut printr-o tentativă de privatizare la începutul acestui an, când urma să fie preluat de un fond de investiţii, dar vânzarea a fost respinsă în ultimul moment de un tribunal elen.

Pe lista obiectivelor scose la vânzare de greci se mai află și un pachet de participațiuni de 10% la Hellenic Telecommunications Organization (OTE) – pachetul majoritar fiind deja vândut către Deutsche Telekom -, compania de electricitate Public Power Corp și participaţii la porturile Pireu şi Salonic.

În cazul portului Pireu, se poartă deja negocieri cu China Cosco Holding, o subsidiară a China Ocean Shipping, cea de a doua mare companie de shipping a lumii. Oferta revizuită de vânzare a unei participaţii la Piraeus Port Authority arată că investitorii pot cumpăra 51 % din acţiunile administratorului celui mai mare port din Grecia. Potrivit noilor condiții de privatizare, cumpărătorii nu vor avea acces la administrarea serviciilor de feriboat, aşa cum era prevăzut iniţial.

Cu toate că activele din fondul de privatizare propus de greci par atractive, expertul în privatizări Yanos Gramatidis consideră că ţinta de privatizări, de 50 de miliarde de euro, este cu totul exagerată – „Sunt foarte pesimist şi nici istoria nu susţine acest obiectiv”.

Și asta în condițiile în care, în 2011, Grecia a obținut din privatizări sub 5 miliarde de euro.

 

 

SURSA: adevarulfinanciar.ro                     AUTOR: Mihaela Dobrescu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: