Grecia, la două zile de la intrarea în incapacitate de plată. Oamenii încep să resimtă efectele în buzunare. Turismul începe să scârţâie
4 iulie 2015, ora 12:30, in categoria Turism intern
Pensionarii sunt primele victime ale lipsei de lichidităţi, iar benzinăriile, feriboturile şi comercianţii caută modalităţi de a găsi mijloace de plată pentru a se reaproviziona.
Au trecut doar două zile de la intrarea în incapacitate de plată a Greciei, iar primii care au simţit efectele au fost pensionarii. Miercuri a fost prima zi când 1000 de sucursale ale Băncii Naţionale s-au deschis pentru a da posiblitatea pensionarilor greci care nu au carduri să-şi poată încasa pensia. Dar au constatat că pot să intre doar în posesia a 120 de euro, bani lichizi, cu toate că au stat la cozi interminabile. Unele sucursale au decis că eliberarea banilor se face în ordine alfabetică şi în consecinţă mulţi bătrâni au făcut cale întoarsă urmând să revină în zilele următoare. Uşor, uşor panica se instalează. Grecii au început să-şi facă provizii de alimente şi de combustibil, multe supermarketuri s-au golit, iar benzinariile stocul de carburanţi se termină. Măsurile luate de guvern ameninţă să ducă şi la o lipsă de materii prime în ţară, una dintre acestea fiind făina, după cum au avertizat doi producători, citaţi de publicaţia Protothema. Spitalele greceşti sunt pe punctul de a se confrunta cu o penurie de materiale medicale consumabile. O problemă importantă este generată de refuzul furnizorilor de produse farmaceutice de a oferi bunuri pe credit, inclusiv unor spitale mari din Atena, relatează Ekathimerini . „Stocurile pe care le avem în prezent le dăm spitalelor“, a declarat Pavlos Arnaoutis, liderul sindicatului furnizorilor de produse farmaceutice.
Şi toate aceste probleme din cauza faptului că lunea trecută guvernul grec a introdus controlul de capital care limitează nu numai retragerile din conturile curente, dar interzice, de asemenea, companiilor să facă plăţi către ţări străine. „Dacă băncile nu se redeschid lunea viitoare, noi nu mai putem face afaceri cu exteriorul, va începe penuria de alimente şi benzină începând de săptămâna viitoare, spune Sotoris Saxonis, secretar al unui sindicat al dirctorilor de bănci. Şi micii producători sunt în depresie. „Vânzările noastre au scăzut cu 40%, spune un zarzavagiu. Gospodinele preferă să-şi păstreze banii,lichizi şi îşi fac cumpărăturile la supermarket-uri unde pot plăti cu cardul. Monedă paralelă Iar pe acest fundal se aruncă pe piaţă tot felul de informaţii. Una dintre ele ar fi că guvernul Tsipras intenţionează să introducă o monedă paralelă, paritară cu euro, în cazul în care majoritatea grecilor vor respinge la referendum măsurile de austeritate propuse de Grupul Bruxelles, afirmă surse citate de Corriere della Sera. Şi premierul Alexis Tsipras începe să simtă puternic presiuni interne, atât politice, cât şi financiare şi economice. Trei parlamentari din partidul aliat la guvernare, Grecii Independenţi, se distanţează de referendum şi un ministru din aceeaşi formaţiune, cel al Apăerării, ameninţă cu demisia. Un apropiat al cancelarului german Angela Merkel a declarat sub anonimat, că Germania va bloca orice nou plan de asistenţă financiară atât timp cât Guvernul condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras rămâne în funcţie, precizând că Berlinul ar aştepta un Cabinet tehnocrat.
Alertă de gradul zero: turismul începe să scârţîie
Turismul, unul din pilonii economiei elene, începe să simtă şi el criza. Şeful Asociaţiei Elene a Companiilor de Turism(SETE), Andreas Andreadis, a spus că rezervările hoteliere scad cu 50.000 pe zi, din cauza evenimentelor din ţară. Având în vedere că rezervările last-minute reprezintă 20% din traficul turistic, este de aşteptat ca lovitura dată turismului să fie puternică, cu efecte asupra locurilor de muncă, dacă tendinţa va fi de durată. Mai mult, există un val de anulări a rezervărilor la hotelurile din Atena, în timp ce rezervările făcute de greci au scăzut aproape la zero. Andreadis a spus că activarea Target 2, un sistem interbancar de plăţi pentru procesarea în timp real a transferurilor transfrontaliere în UE, este esenţială pentru facilitarea tranzacţiilor cu alte ţări şi permiterea importurilor esenţiale. El a avertizat că stocurile de alimente şi băuturi ajung doar pentru acoperirea necesarului hotelurilor pentru încă o săptămână. Date publicate miercuri de site-urile Travelplanet 24 şi Airtickets au arătat că rezervările de bilete de avion pentru Grecia, destinate perioadei iulie-septembrie, au scăzut cu până la 50%. Rata anulărilor a crescut de la un nivel mediu de 1,05% la 7,2%, începând din 27 iulie, cu un vârf de 22% înregistrat luni. În mod similar, rezervările de bilete pentru feriboat-uri, care au crescut cu 10% până pe 25 iunie, faţă de intervalul similar din 2014, au scăzut ulterior cu 60% după anunţarea referendumului de către premierul Alexis Tsipras. Totuşi, turiştii britanici care sunt deja pe insulele Greciei nu se plâng ei spun că vacanţele lor sunt cu circa 12 la suta mai ieftine în acest an, datorită lirei sterline puternice.
Ambasadele Greciei în străinătate îi informeză ce cei care doresc să-şi petreacă vacaţa în insulele greceşti că nu este nici o problemă.
SURSA: adevarul.ro AUTOR: Mihaela Dobrescu