Gastroterapia-prima parte

7 septembrie 2017, ora 07:34, in categoria Atelier literar, Isabela Neagu, Sertarul cu creatii

 

Roadele pamantului sursa noastra de tratament pentru fizic si psihic
Gastroterapia sau cum altfel te poate retrezii la viata actiunea de a te hranii sanatos

Prima parte
Gastroterapia sau cum putem fi sanatosi si psihic mancand, este poate printre cele mai recente descoperiri ale psihoterapeutilor din alte tari membre ale Uniunii Europene. Cum si noi facem parte din aceasta, ar trebui sa adoptam si un lucru benefic si datator de sanatate. Oamenii in general traiesc pentru a manca, si mai rar isi aduc aminte ca mananca pentru a trai, si cu atat mai putini cunosc faptul ca acum exista si o terapie care se foloseste de calitatile gastronomice ale unei persoane pentru a o reintegra in societate, pentru a intari relatiile de familie, de prietenie, si chiar pentru a reda sensul vietii.
Ati auzit cu siguranta despre semnificatia etimologica a cuvantului: ”gastronomie” – care reprezinta arta de a prepara mancaruri alese sau insusirea de a le aprecia calitatea, gustul. In tari cum ar fi Italia, Spania, Franta, Portugalia, Anglia, Germania si multe altele, gastroterapia este material introdus in reviste, exista programe tv pe aceasta tema, precum si o puternica informare a populatiei prin diverse mijloace, si prin contactul fie direct sau indirect cu un psiholog-psihoterapeut.
Despre gastroterapie, ca subiect mediatizat in tara noastra nu se poate vorbi prea mult, desi unii oameni poate nici nu au auzit de aceasta metoda de tratament a psihicului, insa despre gastronomia romaneasca se spune adesea ca este foarte eficienta si foarte buna, si pentru aceasta este cunoscuta in intreaga lume. Este posibil ca atunci cand il intrebam pe un turist strain daca stie ceva sau daca a auzit spunandu-se despre Romania, mai repede isi aminteste de „sarmalutele cu mamaliguta”, decat de capitala, Bucuresti, pe care adesea o confunda cu Budapesta. Nu uita niciodata dupa ce au trecut pe aceste meleaguri de bucataria traditionala romanesca si poate pentru faptul ca le-a facut bine si pentru ca au stiut sa aprecieze lectia de gastroterapie aplicata.
„Dragostea trece prin stomac”…
De cate ori nu am auzit folosit acest sfat intre doua prietene? Asa si este, mancarea in care este presarat un „strop” de dragoste, conduce catre o mai buna comunicare, la intarirea relatiei de cuplu, astfel, gastroterapia este o modalitate de remediere a relatiei.
Dezvoltarea creativitatii copiilor poate fi realizata prin gastroterapie…
Gastroterapia folosita in jocul cu copii prin serile petrecute in familie pentru pregatirea unui fel de mancare favorit si  pentru folosirea si dezvoltarea spiritului creativ al copilului, prin solicitarea ajutorului in decorarea preparatelor.
O noua materie care ne educa pentru viata….
Cati dintre noi nu-si amintesc poate orele de gastronomie desfasurate in cadrul scolii? Aceasta materie ar trebui reintrodusa in programa scolara astfel realizandu-se o buna educare a copiilor pentru viata. Ar desavarsi spiritul competitional intr-un mod creativ si ar duce la o buna dezvoltare a psihicului.
Reechilibrarea propriului psihic…
Echilibrul propriului psihic ar putea fi adoptat prin remediul oferit de gastroterapie, adica prin pregatirea salatelor si mancarurilor intr-un mod estetic si relaxant. Astfel cel care ar pregati un fel preferat, s-ar bucura si de placerea de a manca ceva cu adevarat special, cu o aroma aparte, stiind sa pretuiasca si sa aprecieze ceea ce ne hraneste si spiritual cu adevarat.
Mancarea preparata acasa vs. mancarea de restaurant…
Aici putem mentiona gastroterapia ca si o terapie de grup, unde grupul este insasi familia, astfel este sprijinita comunicarea, dezvoltarea spiritului de echipa. Caminul ofera o „caldura” aparte preparatelor, iar dragostea transmisa de „gospodina” familiei este considerata o energie pozitiva transmisa direct din suflet celor care se delecteaza cu roadele muncii sale. La restaurant nu ne putem bucura de niciunul dintre aceste beneficii, pentru ca toti bucatarii de cele mai multe ori fac acest lucru doar pentru satisfactia financiara, nu pentru sentimentul celor care mananca acel preparat.
Mostenire pentru generatiile viitoare…
Cu dragoste transmis peste veacuri ca mostenire de la bunica si mama pentru „micuta gospodina”, care va deveni cu timpul mama si bunica la randul ei, acest giuvaier de nepretuit care este „caietul cu retete al bunicii”, se transmite din generatie in generatie, fara a se cunoaste si faptul ca este si o metoda de terapie benefica pentru psihicul fiecaruia.
Ajutor in curele de slabire…
Gastroterapia ajuta si la curele de slabire prin stabilirea unui bioritm benefic pierderii in greutate. O traditie de veacuri a devenit acum o punte spre sanatatea fizica si psihica si pentru realizarea unui „vis” acum posibil cu ajutorul salatelor asortate consumate des si la intervale orare potrivite ca timp, in functie de nevoile fiecaruia. Consumate in cantitati variabile, legumele si fructele, in special cele in forma naturala si cat mai proaspete, (chiar din gradina proprie daca este posibil, pentru ca astfel este asigurata calitatea si prospetimea) pot fi adevarate remedii in tratarea psihicului si a fizicului.

 

 

Autor: Isabela Neagu

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: