Forbes: Este MLM un cuvânt rău ?

1 martie 2015, ora 15:30, in categoria Profesia ta

Ai fost vreodată confuz despre cum funcţionează o “afacere de acasă” ? Evident că ai fost, la fel şi noi.
Cei mai mulţi oameni au auzit termenul de MLM ( Multi-Level Marketing – comerţ pe mai multe nivele ) şi de obicei la sfârşit cuvântul “schema” este adăugat – dând întregului model de afacere un nume neplăcut. Ei bine… hai să schimbăm percepţia ta negativă şi să-ţi spunem cum mătuşa ta Joan a câştigat de fapt acel Cadillac roz de la Mary Kay !


Este genial de fapt – nu numai că MLM-urile sau “afacerile de acasă” sunt foarte interesante, ele sunt şi foarte de succes. Multe dintre cele mai vechi organizaţii din această ţară au acest model de afacere. MLM este o strategie de afacere în care forţa de vânzări este compensată nu numai pentru vânzările pe care la generează personal, dar şi pentru vânzările celorlalţi pe care îi recrutează, creând o structură de distribuitori şi o ierarhie pe multiple nivele de remunerare.
În cel mai obişnuit caz, de la vânzători se aşteaptă să vândă produsele direct clienţilor pe calea referinţelor personale şi a reclamei verbale.
Sună legal, nu-i aşa ? Atunci de unde reclama negativă ?
Ei bine, companiile MLM au fost un subiect frecvent de critică şi deasemenea ţinta proceselor în justiţie. Critica s-a focalizat asupra asemănării lor cu schemele piramidale ilegale (de aici referirea la termenul “schema”), la fixarea preţului produselor, la costurile iniţiale de pornire ridicate, la accentul recrutării de vânzători de nivel mic mai degrabă decât asupra vânzărilor în sine, încurajarea şi chiar solicitarea că vânzătorii să cumpere şi să folosească produsele companiei, la exploatarea potenţială a relaţiilor personale care sunt folosite ca ţinte de vânzări şi recrutări, scheme de remunerare complexe şi uneori exagerate şi la tehnici-cult pe care unele grupuri le folosesc pentru a amplifica entuziasmul şi devotamentul membrilor. Uuuf !
Însă, după cum s-a menţionat mai devreme, s-ar putea să cunoşti oameni care vând produse de la Mary Kay, Avon, Advocare, Tupperware şi alţii că aceştia. Cunoşti oameni care vând aceste genuri de produse deoarece ei cred în produsele şi companiile din spatele lor.
Aceste companii dau puterea acelor care le vând produsele să îşi stabilească propria afacere vânzând aceste produse. Acesta este un fapt foarte atractiv pentru mulţi oameni cu minte de antreprenori care nu vor să aibă un şef deasupra lor dar totuşi vor o structură şi un suport pre-stabilite. Cele mai multe organizaţii MLM oferă o infrastructură foarte robustă şi o pregătire grozavă şi deasemenea remunerare impecabilă (bun venit maşini gratis şi călătorii !).


Am vorbit recent cu Vicki Martin din San Diego despre experienţa ei cu Rodan+Fields. Iată părerea ei despre afacerea ei de acasă şi despre oportunitatea care a fost atât de atractivă pentru ea şi familia ei:


“Decizia de a mă alătura Dermatologilor Rodan + Fields a venit uşor. Din 2008 industria construcţiilor ( în care mă aflam înainte ) a fost lovită greu de declinul nostru economic şi venitul meu a fost afectat serios. Munceam mai greu pentru mai puţin ca mulţi dintre prietenii noştri. Să fac parte din Dermatologii Rodan + Fields îmi permite să lucrez cu oameni cu o educaţie înaltă care împărtăşesc o pasiune pentru afacere şi munca în echipă.
Să construiesc un venit recurent, rezidual, care creşte de la lună la lună îmi va oferi mie şi soţului meu pacea mentală şi libertatea financiară care este atât de vitală viitorului nostru. Pielea mea arată mai bine ca oricând. Şi, îmi permit să îmi construiesc afacerea în funcţie de viaţa mea personală în loc de varianta inversă.”

Aşadar, data viitoare când întâlneşti pe cineva care conduce o “afacere de acasă” sau un “MLM” salută-l pentru că şi-a luat viaţa şi cariera în propriile mâini şi a devenit un antreprenor.
Articol grozav în Forbes despre MLM-uri  de Ted Nuyten din Octombrie 1, 2012

Sursă: Forbes.

Traducere realizată de Fabian

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: