Este 2014 un an bun pentru cumpărarea unei locuinţe?
27 iulie 2014, ora 13:00, in categoria Diverse, Financiare, Imobiliare, Sfaturi utile
De la debutul crizei imobiliare, cumpărarea unei locuinţe nu s-a mai făcut raportat în special la nevoie, ci s-a făcut aproape exclusiv în funcţie de preţ. În ultimii ani, clienţii au vânat cele mai bune oferte, au aşteptat cel mai bun preţ şi au dat cu picorul unor oferte de nerefuzat în alte condiţii doar pentru că aşteptau să vadă cum evoluează piaţa. Acum, este timpul ca valorile de achiziţie să se întoarcă la normal, spun specialiştii. Judecând după modul în care a evoluat piaţa recent, scăderile de preţ care se pot obţine prin aşteptare se pot negocia direct cu proprietarul.
Cel mai bun sfat pe care îl au specialiştii pentru clienţii de imobiliare este următorul: fiecare ar trebui să îşi cumpere o locuinţă atunci când are nevoie de ea şi în zona potrivită pentru el. Cu alte cuvinte, potenţialii clienţi trebuie să ia în calcul factorii personali, factorii generali şi să caute cea mai bună ofertă în raport cu nevoile lui, nu doar cea mai bună ofertă din piaţă.
„Mulţi clienţi nu ştiu să evalueze corect nevoile pe care le au. Ei trebuie să îşi ia în calcul toată viaţa, în momentul în care se mută. Poţi alege corect locuinţa dacă ştii, de exemplu, dacă ştii că urmează să îţi întemeiezi o familie sau dacă familia ta va deveni mai numeroasă. Chiar şi peste câţiva ani. Dacă te deranjează colectivitatea în care locuieşti acum, trebuie să elimini zonele care au probleme similare, chiar dacă acolo se găsesc oferte mai bune de preţ. Personal, descurajez mutatul lângă serviciul actual şi încurajez mutatul în zone cu acces facil către întregul oraş. O locuinţă se cumpără adesea pentru o viaţă, în timp ce locurile de muncă sau sediile acestora se mai schimbă”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marius Năstase, broker imobiliar Fine House.
Contextul economic a fost unul favorabil achiziţiei de locuinţe, în ultimii doi ani. Preţurile s-au stabilizat la un prag minim, iar variaţiile pe care le-au avut au fost insignifiante. Un agent imobiliar bun poate obţine acelaşi procent prin negociere.
„Preţurile variază cu maximum 5%, în acest moment, şi mă refer aici la scăderea anuală. Agenţii imobiliari profesionişti pot să negocieze acest procent pentru clientul lor direct cu proprietarul şi astfel de poate obţine ieftinirea fără să mai aştepte clientul un an-doi şi să rişte să piardă oferta”, a declarat pentru IMOPEDIA.ro Marian Tudose, broker imobiliare MaxHouse Imobiliare.
Ofertele bune au atras pe piaţă micii investitori
În plus, dezvoltatorii imobiliari au reînceput să construiască locuinţe noi care se încadrează în bugetele actuale, oferta fiind mai variată şi mai atractivă decât în ultimii ani. Iar pentru viitorul apropiat se anunţă un număr în creştere de dezvoltatori care vor lansa proiecte pe piaţă, potrivite nevoilor momentului.
„Preţurile locuinţelor noi au ajuns similare cu cele ale locuinţelor vechi, sunt o opţiune viabilă pentru cei care vor să cumpere o locuinţă. Sunt proiecte construite atât în oraş cât şi la periferie, oferte suficiente pentru orice nevoie”, continuă Marian Tudose.
Acest context a atras pe piaţă atât clienţii care îşi caută locuinţe personale, cât şi micii investitori, care cumpără unul-două apartamente pe care să le închirieze ulterior. Aceştia din urmă sunt interesaţi în special de zonele centrale, în timp ce mulţi dintre clienţii care vor să se mute aleg în continuare cartierele muncitoreşti sau periferia Bucureştiului.
SURSA: imopedia.ro ,
AUTOR: NINEL STAMA