Elevul perfect. Cine este Rareş Buhai, tânărul informatician de geniu al României

22 iulie 2014, ora 00:06, in categoria Educatie, Sociale

Cel mai medaliat elev român la competiţiile internaţionale de informatică se gândeşte la plecarea în Marea Britanie sau Statele Unite, dar speră să poată reveni cândva în România.

Tânărul Rareş Buhai, elev în clasa a XI-a al Colegiului “Liviu Rebreanu”, din Bistriţa, a participat la toate cele trei olimpiade internaţionale de informatică din perioada liceului, cucerind de fiecare dată medalia de aur. Anul acesta, elevii români care au participat la Olimpiada Internaţională de Informatică, desfăşurată între 13 şi 20 iulie în Taiwan, au cucerit patru medalii (una de aur, două de argint şi una de bronz).

“Aş dori să punctez o reuşită majoră a României la această competiţie: Rareş Buhai a devenit românul cu cele mai bune rezultate din toate timpurile, depăşind performanţa realizată anul trecut de Vlad Gavrilă. În Hall of Fame-ul medaliilor obţinute la Olimpiada Internaţională de Informatică, Rareş este depăşit de doar 5 concurenţi”, a declarat profesorul Adrian Panaete, team leader-ul lotului olimpic român şi coordonatorul Comisiei de pregătire şi selecţie a lotului naţional de informatică pentru seniori.

Susţinut de profesorul Constantin Gălăţan, Buhai se pregăteşte zilnic, în afara orelor de la şcoală, timp de cinci ore.

“Mi-ar plăcea să am propria afacere, în România”

Deşi se gândeşte ca, după liceu, să meargă la studii în străinătate, elevul bistriţean speră să poate reveni, peste ani, în ţară. “Dacă situaţia din România se va îmbunătăţi iau în calcul şi posibilitatea de a mă întoarce să profesez aici”, spune el, într-o intervenţie pentru Adevărul. “Mi-ar plăcea să am propria afacere în România, fiindcă eu cred că se poate dezvolta ceva aici în acest domeniu. Mi-ar plăcea să rămân în România fiindcă sunt român şi aici mă simt cel mai bine”, adăuga el, pentru Gândul.

Pentru rezultatele din timpul liceului, Rareş Buhai a primit burse din partea statului român. “Banii îi folosesc pentru mine. Mi-am mai cumpărat chestii de care aveam nevoie, gen laptop sau alte lucruri pe care părinţii nu îşi permit să mi le ia. Îmi şi strâng banii pentru chestii mai mari de care voi avea nevoie”, spunea el într-un interviu acordat în urmă cu doi ani.

“Respect şi iubesc drapelul ţării”

Băiatul locuieşte, împreună cu părinţii, într-un bloc ANL din Bistriţa. Mama este asistentă medicală, iar tatăl – inginer.

În iunie, Rareş a oferit un frumos exemplu de patriotism atunci când, de Ziua Drapelului (26 iunie), a dedicat ţării sale o medalie de aur cucerită la un puternic concurs din Germania. “Emoţia mea este cu atât mai mare cu cât conştientizez că la aceste concursuri fac parte din echipa ce reprezintă România, ţara în care m-am născut şi în care trăiesc. Cred că visele mele nu sunt doar ale mele, sunt visele tinerelor generaţii, care aspiră la împlinire prin muncă, seriozitate şi credinţă. Respect şi iubesc drapelul ţării, pentru că el a fost şi este de fiecare dată aproape de mine, în momentele fericite datorate succeselor de care am avut şi am parte. Mă mândresc că sunt bistriţean, mă mândresc că sunt român şi cred că Dumnezeu îmi va da puterea şi înţelepciunea de a-mi continua drumul în cel mai bun mod posibil”, spune atunci elevul, citat de observatorbn.ro.

Sursa:
yahoo

Autor: Maria Dumitrache

 
Te invitam sa dai un like paginii de Facebook Jurnalul de Drajna: